De European Securities and Markets Authority (“ESMA”) verduidelijkt in haar V&A betreffende het prospectus de definitie van ‘winstverwachtingen’. Bij het opstellen van een prospectus kunnen emittenten verklaringen betreffende hun verwachte winst of verlies opnemen. De openbaarmaking van dergelijke winstverwachtingen is echter onderworpen aan bepaalde wettelijke voorwaarden. Bovendien mag deze vorm van informatieverstrekking niet worden verward met de openbaarmaking van bekende tendensen of van andere feitelijke gegevens die wezenlijke gevolgen hebben voor de vooruitzichten van de emittent.
Artikel 2(10) van de Verordening (EG) Nr. 809/2004 tot uitvoering van de Prospectus Richtlijn (2003/71/EG) definieert ‘winstverwachtingen’ als “een formulering waarin uitdrukkelijk of impliciet melding wordt gemaakt van een cijfer dan wel van een minimum- of maximumcijfer van de vermoedelijke omvang van de winst of het verlies voor de lopende verslagperiode en/of de daaropvolgende verslagperiodes, of die gegevens bevat op grond waarvan een dergelijk cijfer voor de toekomstige winst of het toekomstige verlies kan worden berekend, ook al wordt geen specifiek cijfer vermeld en wordt het woord “winst” niet gebruikt”.
Aan de hand van een niet-limitatieve lijst van voorbeelden, illustreert ESMA welk type van formuleringen en gegevens kunnen gekwalificeerd worden als winstprognoses. Daarbij stelt ESMA dat de prognose specifiek moet zijn wat betreft (i) de omvang van de winst of verlies en (ii) de financiële periode waarop de prognose betrekking heeft. Ook verwijst de omvang van winst en verlies niet enkel naar winst of verlies van het boekjaar, maar naar alle indicatoren die een verwachting betreffende de toekomstige prestaties van de emittent kunnen creëren, zoals de EBITDA. Daarnaast kunnen voorspellingen inzake de winst of verlies van een doelvennootschap in het kader van een overname als winstprognoses van de emittent beschouwd worden. Tenslotte bevestigt ESMA dat een disclaimer die preciseert dat bepaalde informatie geen winstprognose uitmaakt, niet voldoende is om buiten het toepassingsgebied van de definitie van ‘winstprognose’ te vallen.