Article

Orb. Gent (afd. Brugge), 05/04/2019, Q/19/0002, R.D.C.-T.B.H., 2019/10, p. 1285

Orb. Gent (afd. Brugge)5 april 2019

GERECHTELIJKE REORGANISATIE
Gerechtelijke reorganisatie door collectief akkoord - Homologatie - Omvang buitengewone schuldvorderingen in de opschorting
De rechtbank besluit dat zij op basis van de onvolledige stukken en het plan niet kan nagaan of de 4 buitengewone schuldeisers voor hun volledige vordering, dan wel slechts voor een deel als buitengewone schuldeiser dienen te worden aanzien. Dit is essentieel omdat het plan kan voorzien in een gedifferentieerde regeling van de schuldeisers voor bepaalde categorieën van schuldvordering o.m. op grond van de omvang en de aard ervan. Indien zij deels gewoon schuldeiser zouden zijn, heeft dit een impact op de behandeling van hun schuldvordering. De rechtbank dient te kunnen nagaan of er een schending van de openbare orde is.
RÉORGANISATION JUDICIAIRE
Réorganisation judiciaire par accord collectif - Homologation - Etendue créances sursitaires extraordinaires
Le tribunal décide que sur la base des pièces incomplètes et le plan, il ne peut pas contrôler si les 4 créanciers extraordinaires doivent être pris en compte pour leur créance totale ou pour une part comme créanciers extraordinaires. Ceci est essentiel, parce que le plan peut prévoir un sort différent pour les catégories de créanciers sur la base notamment de l'étendue et de la nature de la créance. Le fait que des créanciers seraient en partie des créanciers sursitaires ordinaires aurait un impact sur le traitement de leur créance. Le tribunal doit pouvoir contrôler s'il y a une violation de l'ordre public.

Immofleur BVBA

Zet: M. Debucquoy (rechter, voorzitter van de kamer), S. Van Merris en F. Moortgat (rechters in ondernemingszaken)
Pl.: Mr. Bekaert
Zaak: Q/19/0002

(…)

Op 8 maart 2019 heeft de schuldenaar een reorganisatieplan neergelegd in het register en verzocht zij om de homologatie van het plan. Een aangepaste lijst van schuldeisers was bij het plan gevoegd.

(…)

Ter zitting heeft de rechtbank de vraag gesteld naar de goederen die zijn belast met een zakelijke roerende zekerheid wat betreft de 4 buitengewone schuldeisers: Everest advocaten (de advocaat van de schuldenaar), Mondriaan CVBA (boekhoudkantoor van de schuldenaar), OBK Bank en KBC Bank. Mr. De Buck werd, op grond van artikel 769 Gerechtelijk Wetboek, in de mogelijkheid gesteld om op 29 maart 2019 voor 16 uur een kopie van de pandovereenkomsten en het uittreksel uit het pandregister neer te leggen voor Everest advocaten en Mondriaan.

(…)

2.2. Homologatie van het plan

1. Artikel XX.79, § 3 WER stelt uitdrukkelijk dat de rechtbank de homologatie van het reorganisatieplan slechts kan weigeren in geval van niet-naleving van de pleegvormen door deze wet opgelegd of wegens schending van de openbare orde.

a) Schending van artikel XX.41, § 2 WER en XX.49, § 1, tweede lid WER.

De lijst van schuldeisers dient conform artikel XX.41, § 2 WER en XX.49, § 1, tweede lid WER de bezwaarde goederen te vermelden van de buitengewone schuldeisers. De rechtbank stelt vast dat op de lijst neergelegd bij het inleidende verzoekschrift, noch in het verzoekschrift de zakelijke zekerheid en de bezwaarde goederen van de 4 buitengewone schuldeisers staan vermeld.

(…)

De rechtbank besluit dat zij op basis van de onvolledige stukken en het plan niet kan nagaan of de 4 buitengewone schuldeisers voor hun volledige vordering, dan wel slechts voor een deel als buitengewone schuldeisers dienen te worden aanzien.