Article

Actualiteit : Gerecht van de Europese Unie, 07/03/2017, T-194/13, United Parcel Service, Inc./Commissie, R.D.C.-T.B.H., 2017/5, p. 568-569

Gerecht van de Europese Unie 7 maart 2017

United Parcel Service, Inc. / Commissie

Zaak: T-194/13
MEDEDINGING
Europees mededingingsrecht - Concentraties - Rechten van verdediging


CONCURRENCE
Droit européen de la concurrence - Concentrations - Droits de la défense


Het Gerecht van de Europese Unie vernietigde in een arrest van 7 maart 2017 een besluit van de Europese Commissie waarin de Commissie de geplande overname door United Parcel Service Inc. (UPS) van TNT Express NV onverenigbaar met de interne markt had verklaard.

De Commissie verbood die overname in 2013 aangezien zij, onder andere op basis van een econometrisch model, verschillende lidstaten had geïdentificeerd waarin de transactie tot een belangrijke belemmering van de mededinging zou leiden. De synergiën van de overname zouden, volgens de Commissie, niet opwegen tegen de belangrijke te verwachten prijsstijgingen. Ook de door UPS aangeboden verbintenissen waren volgens de Commissie niet afdoende om de mededingingsbezwaren weg te nemen.

De Commissie had eerdere versies van het econometrisch model meegedeeld aan en besproken met UPS. Het finaal weerhouden econometrisch model had de Commissie evenwel niet meegedeeld.

Het Gerecht is van oordeel dat de Commissie de rechten van verdediging van UPS heeft geschonden door UPS niet de mogelijkheid te hebben geboden om opmerkingen te formuleren bij het finaal weerhouden model. De wijzigingen aan het model waren, volgens het Gerecht, immers niet verwaarloosbaar. Uit de procedure was bovendien gebleken dat UPS reeds belangrijke opmerkingen had geformuleerd bij het eerdere model, die ertoe hadden geleid dat de Commissie haar bevindingen had gewijzigd.

Het is volgens het Gerecht niet noodzakelijk om aan te tonen dat deze onregelmatigheid hoe dan ook tot een andere beslissing had geleid. Wat daarentegen van belang is, is de vraag of er een zelfs kleine kans bestond dat UPS zich beter had kunnen verdedigen. Dat was volgens het Gerecht in casu het geval.