Article

Actualité : Hof van Cassatie, 10/03/2016, R.D.C.-T.B.H., 2016/7, p. 704

Hof van Cassatie 10 maart 2016

Zaak: C.14.0399.N
BOEKHOUDING
Boekhouding van rechtspersonen - Algemeen - Beginselen


COMPTABILITÉ Comptabilité des personnes morales - Généralités - Principes

De belastingaangifte, daarbij inbegrepen de jaarrekeningen, door een vennootschap is in principe bindend en kan niet meer gewijzigd worden. Tot nu toe werd enkel in beperkte gevallen een uitzondering gemaakt. Wanneer bijvoorbeeld per vergissing een verkeerd bedrag door een schrijffout werd ingevuld (louter materiële vergissing), dan is het toegestaan om binnen de wettelijke bezwaartermijn deze vergissing recht te zetten. Een bepaalde post niet invullen, of een bedrag onder een verkeerde post zetten vergt echter een beoordelingsmoment en werd traditioneel als definitief beschouwd.

Het Hof van Cassatie heeft in zijn arrest van 10 maart 2016 het standpunt ingenomen dat wanneer een aangifte steunt op een met het boekhoudrecht strijdige boeking en dit leidt tot de vestiging van een wettelijke niet verschuldigde belasting, de belastingplichtige hiertegen kan opkomen zolang de bezwaartermijn niet is verstreken. Ook al is de onjuiste boeking het gevolg van een bewuste beslissing.

Slechts wanneer het boekhoudrecht aan de belastingplichtige een beoordelingsmarge laat en de belastingplichtige binnen dit wettelijk kader een beleidsbeslissing neemt, kan op de gemaakte keuze niet worden teruggekomen. Boekingen of waarderingen die het gevolg zijn van een eerder genomen beleidsbeslissing zijn bijgevolg definitief, ook al blijken zij achteraf onoordeelkundig of lichtzinnig te zijn genomen.