Article

– Uitvoeringsverordening (EU) 2016/824 van de Commissie van 25 mei 2016 tot vaststelling van technische uitvoeringsnormen met betrekking tot de inhoud en vorm van de beschrijving van de werking van multilaterale handelsfaciliteiten en georganiseerde handelsfaciliteiten en de kennisgeving aan de Europese Autoriteit voor effecten en markten overeenkomstig richtlijn nr. 2014/65/EU van het Europees Parlement en de Raad betreffende markten voor financiële instrumenten (Pb.L. 137 van 26 mei 2016, in werking getreden op 15 juni 2016), R.D.C.-T.B.H., 2016/7, p. 698-699

Uitvoeringsverordening (EU) 2016/824 van de Commissie van 25 mei 2016 tot vaststelling van technische uitvoeringsnormen met betrekking tot de inhoud en vorm van de beschrijving van de werking van multilaterale handelsfaciliteiten en georganiseerde handelsfaciliteiten en de kennisgeving aan de Europese Autoriteit voor effecten en markten overeenkomstig richtlijn nr. 2014/65/EU van het Europees Parlement en de Raad betreffende markten voor financiële instrumenten (Pb.L. 137 van 26 mei 2016, in werking getreden op 15 juni 2016)

Deze uitvoeringsverordening stelt, in uitvoering van artikel 18, 11. van richtlijn nr. 2014/65/EU [1] (“MiFID II”), de inhoud en vorm vast van de gedetailleerde beschrijving van de multilaterale handelsfaciliteiten (“MTF”) of de georganiseerde handelsfaciliteiten (“OTF”) die belegginsondernemingen en marktexploitanten die een MTF of een OTF exploiteren, aan de bevoegde autoriteit en de Europese Autoriteit voor effecten en markten (“ESMA”) moeten verstrekken. Het uitgangspunt van de uitvoeringsverordening is dat de bevoegde autoriteiten volledige informatie moeten ontvangen over het doel, de structuur en de organisatie van MTF's en OTF's, zodat ze kunnen beoordelen of het betrokken handelssysteem voldoet aan de definitie van MTF of OTF en in overeenstemming is met de bijzondere platformgeoriënteerde vereisten. Hiertoe legt de uitvoeringsverordening o.a. op gedetailleerde wijze vast welke informatie de exploitanten inzake zowel MTF's als OTF's moeten verstrekken (bv. de activacategorieën van de verhandelde financiële instrumenten, de regels en procedures om te zorgen voor de objectieve en niet-discriminerende toegang tot de handelsfaciliteiten, de maatregelen en procedures inzake het publiek beschikbaar stellen van informatie, de regelingen en procedures om transacties te monitoren en de regelingen voor de afwikkeling van uitgevoerde transacties), welke bijkomende informatie de exploitanten van MTF's moeten verstrekken (bv. de regelingen en systemen voor risicobeheer) en welke bijkomende informatie de exploitanten van OTF's moeten verstrekken (bv. een gedetailleerde beschrijving van de wijze waarop en de omstandigheden waaronder hij op discretionaire basis orders in de OTF uitvoert). Zo er zich materiële wijzigingen voordoen in de ingediende informatie, moet een beschrijving van deze wijzigingen worden verstrekt aan de bevoegde autoriteit. De informatie moet in elektronische vorm worden verstrekt in de vorm beschreven in de tabel van de bijlage bij de uitvoeringsverordening.

De bepalingen van deze uitvoeringsverordening zijn van toepassing vanaf 3 januari 2017.

FINANCIEEL RECHT
Financiële instellingen en tussenpersonen - Beleggingsondernemingen - Toezicht
DROIT FINANCIER
Institutions et intermédiaires financiers - Entreprise d'investissement - Surveillance
[1] Richtlijn nr. 2014/65/EU van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 betreffende markten voor financiële instrumenten en tot wijziging van richtlijn nr. 2002/92/EG en richtlijn nr. 2011/61/EU (Pb.L. van 12 juni 2014, afl. 173, 349).