Article

– Voorstel van de Europese Commissie van 30 november 2015 voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende het prospectus dat moet worden gepubliceerd wanneer effecten aan het publiek worden aangeboden of tot de handel worden toegelaten, R.D.C.-T.B.H., 2016/3, p. 315-316

Voorstel van de Europese Commissie van 30 november 2015 voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende het prospectus dat moet worden gepubliceerd wanneer effecten aan het publiek worden aangeboden of tot de handel worden toegelaten [1]

In het kader van een breder Europees actieplan tot opbouw van de kapitaalmarktenunie heeft de Europese Commissie op 30 november 2015 een voorstel voor een verordening tot herziening van de prospectusrichtlijn nr. 2003/71/EG ingediend. Het voorstel bevat een zestal grote veranderingen ten opzichte van de huidige prospectus richtlijn (nr. 2003/71/EG), die overigens zal worden vervangen door de nieuwe verordening:

    • Uitzondering prospectusplicht voor kleine kapitaalverhogingen: emittenten moeten geen prospectus voorzien indien het bedrag van de geplande kapitaalverhoging niet hoger is dan 500.000 EUR, met een mogelijkheid voor lidstaten om het maximum op te trekken tot 10 miljoen euro in geval van een lokale kapitaalverhoging.
    • Vereenvoudigd prospectus: kmo's genieten een minimale openbaarmakingsregeling bij het opstellen van hun prospectus mits zij geen effecten hebben die tot verhandeling op een gereglementeerde markt zijn toegelaten.
    • Minder administratieve lasten voor genoteerde vennootschappen: ook genoteerde vennootschappen die reeds een prospectus hebben uitgebracht zullen voor secundaire uitgiften kunnen genieten van een minimale openbaarmakingsregeling.
    • Kortere en begrijpbare prospectussen: via een meer relevante informatieverstrekking wil de Commissie de, vaak te ingewikkelde, prospectussen duidelijker maken voor de potentiële investeerder. Nieuwe maatregelen zijn onder andere een beperking van de samenvattende nota tot maximum 6 bladzijden en een beperking van de risicofactoren tot risico's die eigen zijn aan de emittent en haar effecten en die van materieel belang zijn.
    • Een “Europees paspoort”: met het oog op een grensoverschrijdende uitgifte van effecten in de EU, zal een jaarlijks registratiedocument in de vorm van een universeel registratiedocument, mits voorafgaande goedkeuring van de bevoegde autoriteit van de lidstaat van herkomst, de emittent toelaten om veel sneller goedkeuring te verkrijgen van het prospectus door een EU-lidstaat. Na 3 opeenvolgende jaren zal, indien bepaalde voorwaarden voldaan zijn, geen voorafgaande goedkeuring meer vereist zijn.
    • De rol van ESMA: de bevoegdheden van ESMA inzake toezicht op de prospectussen worden uitgebreid en ESMA zal een publiek toegankelijke database bijhouden van alle prospectussen uitgegeven binnen de Europese Economische Ruimte.
    FINANCIEEL RECHT
    Openbare uitgifte - Prospectus - Transparantie
    DROIT FINANCIER
    Emission publique - Prospectus - Obligations de transparence
    [1] COM/2015/0583 final.