Article

Actualité : Hof van Justitie, 08/07/2015, R.D.C.-T.B.H., 2016/1, p. 102

Hof van Justitie 8 juli 2015

Banco Grupo Cajatres SA / María Mercedes Manjón Pinilla en gezamelijke erfgenamen van M.A. Viana Gordejuela

Zaak: C-90/143
CONSUMENTENKREDIET
Overeenkomsten met de consument - Onrechtmatige bedingen


CRÉDIT À LA CONSOMMATION
Contrats avec le consommateur - Clauses abusives


Dit arrest betreft een prejudiciële vraag m.b.t. de interpretatie van richtlijn nr. 93/13/CEE van 5 april 1993 [1], m.b.t. de onrechtmatige bedingen in een overeenkomst voor hypothecair krediet gesloten met consumenten, waarin een beding werd opgenomen dat een verwijlinterest van 15% voorziet en een beding dat de bank toelaat vroegtijdig en eenzijdig de overeenkomst op te zeggen.

Uit het arrest volgt dat:

    • bij de beoordeling van het onrechtmatig karakter van een beding, met de aard van de goederen en diensten die het voorwerp uitmaken van het contract moet rekening worden gehouden, zowel als met alle omstandigheden rond de contractsluiting; en
    • nationale wetsbepalingen die een matiging van de verwijlinterest op hypothecaire kredieten voorschrijven, niet in strijd zijn met de bepalingen van de richtlijn voor zover ze noch de beoordeling van het onrechtmatig karakter, noch de buiten toepassingsverklaring van het betrokken beding door de nationale rechter uitsluiten.
    [1] Richtlijn nr. 93/12/EEG van de Raad van 5 april 1993 betreffende oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten, Pb.L. 95 van 21 april 1993.