Hof van beroep Gent 1 oktober 2014
Ducati North Europe / DD Bikes
Zaak: 2010/AR/3351 |
Het arrest van het hof van beroep van Gent van 1 oktober 2014 kadert in een geschil tussen motorproducent Ducati en één van zijn gewezen distributeurs DD Bikes. DD Bikes wenste te worden erkend als hersteller van Ducati. Ducati weigerde echter toegang te verlenen tot zijn selectief distributienetwerk, omdat het enkel werkte met erkende herstellers die eveneens motorfietsen verdelen. Het hof van beroep diende zich in deze stakingsprocedure uit te spreken over de vraag of deze weigering voortvloeit uit een mededingingsbeperkende overeenkomst dan wel een misbruik van machtspositie uitmaakt.
Volgens het hof van beroep heeft DD Bikes niet aangetoond dat de weigering het gevolg is van of een toepassing is van een mededingingsbeperkende clausule in een overeenkomst, of dat erkende distributeurs op grond van hun overeenkomst met Ducati weigeren reserveonderdelen te leveren aan DD Bikes. Rest nog de vraag of de weigering van Ducati een misbruik van machtspositie uitmaakt. Aangezien het hof net als de Europese Commissie van oordeel is dat de markt voor het herstel en onderhoud van motorfietsen merkspecifiek is, dient te worden vastgesteld dat Ducati een machtspositie heeft op deze markt. Het hof oordeelt dat Ducati zijn positie misbruikt door te weigeren reserveonderdelen te leveren aan DD Bikes. Deze weigering heeft immers tot gevolg dat DD Bikes niet actief kan zijn als hersteller van Ducati-motorfietsen waardoor de daadwerkelijke concurrentie op de markt wordt uitgeschakeld.
In tegenstelling tot de rechter in eerste aanleg oordeelt het hof van beroep dat het in zijn hoedanigheid van stakingsrechter Ducati niet kan verplichten om DD Bikes op te nemen in zijn netwerk als erkende hersteller, aangezien niet werd aangetoond dat Ducati beschikt over een netwerk van erkende werkplaatsen in België. Het hof beveelt Ducati daarentegen tot levering van onderdelen aan DD Bikes onder identieke voorwaarden als welke gelden voor zijn dealers alsmede tot het verlenen van toegang tot technische informatie. Hieraan wordt een dwangsom van 1.000 EUR per dag en per overtreding verbonden.