Article

Actualité : Mededingingscollege, 18/07/2014, R.D.C.-T.B.H., 2014/9, p. 940

Mededingingscollege 18 juli 2014

Markt voor groothandel in elektriciteit

Beslissing: 2014-I/O-15
Zaak: CONC-I/O-09/0015
MEDEDINGING
Belgisch mededingingsrecht - Restrictieve mededingingspraktijken - Geldboete


CONCURRENCE
Droit belge de la concurrence - Pratiques restrictives - Amende


In deze beslissing besluit het Mededingingscollege dat Electrabel in de periode 2007 t.e.m. het eerste trimester van 2010 misbruik heeft gemaakt van haar machtspositie.

Het Mededingingscollege stelt vooreerst vast dat Electrabel in de betrokken periode een machtspositie had op de Belgische markt voor de productie, groothandel en handel in elektriciteit. Volgens het Mededingingscollege heeft Electrabel deze machtspositie misbruikt door op de Belpex DAM-beurs - de beurs waarop elektriciteit op korte termijn wordt verhandeld - voor de verkoop van bepaalde reservevolumes, een prijsschaal met een overdreven marge te hanteren. Het hanteren van dergelijke prijsschaal, die een rechtstreekse impact heeft op de prijs betaald door de eindgebruikers, kwalificeert volgens het Mededingingscollege als het opleggen van onbillijke prijzen in de zin van artikel 3 WER en artikel 102 VWEU.

Het Mededingingscollege oordeelt dat dit, mede gelet op de impact van energieprijzen op de nationale economie, een zeer ernstige inbreuk betreft en legt een boete op van 2 miljoen euro. Dit bedrag valt relatief laag uit, aangezien het Mededingingscollege enkel rekening houdt met de door Electrabel gerealiseerde omzet door de verkoop van de betrokken reserve.