Article

– Richtsnoeren betreffende de berekening van geldboeten voor ondernemingen en ondernemingsverenigingen bedoeld in artikel IV.70, § 1, eerste lid WER bij overtredingen van de artikelen IV.1, § 1 en/of IV.2 WER, of van de artikelen 101 en/of 102 VWEU, R.D.C.-T.B.H., 2014/9, p. 939-940

Richtsnoeren betreffende de berekening van geldboeten voor ondernemingen en ondernemingsverenigingen bedoeld in artikel IV.70, § 1, eerste lid WER bij overtredingen van de artikelen IV.1, § 1 en/of IV.2 WER, of van de artikelen 101 en/of 102 VWEU

Op 26 augustus 2014 besliste de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) om de Mededeling betreffende de berekening van geldboeten van 19 december 2011 te herroepen en te vervangen door nieuwe richtsnoeren inzake boeteberekening. De nieuwe richtsnoeren zijn, met uitzondering van bepaalde zaken die het voorwerp zijn van een transactieprocedure, van toepassing vanaf 1 november 2014 op alle zaken waarin op die dag nog geen met redenen omkleed ontwerp van beslissing aan het Mededingingscollege werd overgemaakt. De richtsnoeren zullen enkel van toepassing zijn voor het vaststellen van geldboeten opgelegd aan ondernemingen en ondernemingsverenigingen, maar gelden niet voor sancties opgelegd aan natuurlijke personen.

Het uitgangspunt van de nieuwe richtsnoeren is dat de BMA zich voor de berekening van geldboeten, in principe, zal laten leiden door de richtsnoeren van de Europese Commissie. Dit heeft naar verwachting als belangrijkste gevolg dat de BMA in de toekomst langdurige inbreuken zwaarder zal beboeten.

De nieuwe richtsnoeren voorzien weliswaar enkele belangrijke afwijkingen en aanvullingen ten opzichte van de richtsnoeren van de Europese Commissie, teneinde rekening te houden met de specifieke context van het Belgisch mededingingsrecht. Dit geldt, met name: 1) voor de bepaling van de in aanmerking te nemen omzet; 2) voor de toepasselijke regeling inzake clementie en transacties; en 3) voor de interpretatie van het begrip “identieke of soortgelijke inbreuk”.

MEDEDINGING
Belgisch mededingingsrecht - Restrictieve mededingingspraktijken - Berekening geldboeten
CONCURRENCE
Droit belge de la concurrence - Pratiques restrictives - Calcul des amendes