Article

Hof van Cassatie, 15/05/2014, R.D.C.-T.B.H., 2014/9, p. 889-890

Hof van Cassatie 15 mei 2014

REISCONTRACT
Reisorganisatie - Reisbemiddeling - Wet 16 februari 1994 - Toepassingsgebied beperkt tot de consument-reiziger
De wet van 16 februari 1994 tot regeling van het contract tot reisorganisatie en reisbemiddeling is bedoeld om de rechten van de consument-reiziger te vrijwaren. Contracten tussen een reisorganisator of reisbemiddelaar en een partij die niet zelf de reiziger is vallen buiten het toepassingsgebied van de wet.
CONTRAT DE VOYAGE
Organisation de voyages - Conciliation de voyages - Loi 16 février 1994 - Champ d'application limité au consommateur-voyageur
La loi du 16 février 1994 régissant le contrat d'organisation de voyages et le contrat d'intermédiaire de voyages vise à préserver les droits du consommateur-voyageur. Les contrats entre un organisateur de voyages ou un intermédiaire de voyages et une partie qui n'est pas elle-même le voyageur tombent en dehors du champ d'application de la loi.

Multiservice Reizen NV / Total Belgium NV

Zet.: E. Dirix (afdelingsvoorzitter), B. Deconinck, A. Smetryns, K. Mestdagh en K. Moens (raadsheren)
OM: Ch. Vandewal (advocaat-generaal)
Pl.: Mrs. P. Van Ommeslaghe en S. Nudelholc
I. Rechtspleging voor het Hof

Het cassatieberoep is gericht tegen het arrest van het hof van beroep te Brussel van 8 mei 2012.

Advocaat-generaal Ch. Vandewal heeft op 4 maart 2014 een schriftelijke conclusie neergelegd.

Raadsheer A. Smetryns heeft verslag uitgebracht.

Advocaat-generaal Ch. Vandewal heeft geconcludeerd.

II. Cassatiemiddel

De eiseres voert in haar verzoekschrift dat aan dit arrest is gehecht, een middel aan.

III. Beslissing van het Hof
Beoordeling

1. Krachtens artikel 1, 1° van de wet van 16 februari 1994 tot regeling van het contract tot reisorganisatie en reisbemiddeling moet voor de toepassing ervan worden verstaan onder contract tot reisorganisatie: de overeenkomst waarbij een persoon zich in eigen naam jegens een andere verbindt om tegen betaling van een totaalprijs tenminste twee van de volgende 3 diensten te verlenen: a) vervoer, b) logies, c) andere niet met vervoer of logies verband houdende toeristische diensten die niet bijkomstig zijn ten opzichte van het vervoer of het logies, in een door hem en/of door een derde van tevoren georganiseerde combinatie, voor zover de diensten een overnachting behelzen over een tijdspanne van meer dan 24 uur.

Krachtens artikel 1, 2° van deze wet moet voor de toepassing ervan onder contract tot reisbemiddeling worden verstaan: elke overeenkomst waarbij een persoon zich verbindt tot het verstrekken aan een andere, tegen betaling van een prijs, hetzij van een contract tot reisorganisatie, hetzij van een of meer afzonderlijke prestaties die enigerlei reis of verblijf mogelijk maken.

Krachtens artikel 1, 5° van deze wet moet voor de toepassing ervan onder reiziger worden verstaan: elke persoon die het voordeel geniet van de verbintenis bedoeld sub  1° of 2°, ongeacht of het contract gesloten of de prijs betaald is door hem of voor hem.

Krachtens artikel 2, § 1 van deze wet is deze van toepassing op de in België verkochte of ten verkoop aangeboden contracten tot reisorganisatie en reisbemiddeling.

2. Uit de wetsgeschiedenis blijkt dat de bedoeling van de wet het reglementeren is van het contract van reisorganisatie of reisbemiddeling teneinde de rechten van de consument-reiziger te vrijwaren.

Degene die het voordeel geniet van de reisverbintenis is de natuurlijke persoon die zelf de reis verricht.

De wet viseert aldus enkel het contract tussen de reisorganisator of reisbemiddelaar en de reiziger zoals bedoeld in artikel 1, 5° van deze wet.

De vorderingen waartoe het contract tussen de reisorganisator of reisbemiddelaar en de niet-reiziger aanleiding geven vallen derhalve niet onder de door deze wet ingestelde verjaringsregeling.

3. De appelrechters die beslissen dat het contract tussen de eiseres en de verweerster een reiscontract is in de zin van de wet van 16 februari 1994 en dat het artikel 30, 2. van deze wet van toepassing is op de vordering van de eiseres, alhoewel deze geen reiziger is, verantwoorden hun beslissing niet naar recht.

Het middel is, in zoverre, gegrond.

Overige grieven

3. De overige grieven kunnen niet leiden tot ruimere cassatie.

Dictum

Het Hof,

Vernietigt het bestreden arrest, behalve in zoverre dit het hoger beroep ontvankelijk verklaart.

Beveelt dat van dit arrest melding zal worden gemaakt op de kant van het gedeeltelijk vernietigde arrest.

Verklaart het arrest bindend voor de tot bindendverklaring opgeroepen partij.

Houdt de kosten aan en laat de beslissing daaromtrent aan de feitenrechter over.

Verwijst de aldus beperkte zaak naar het hof van beroep te Antwerpen.

(…)