Article

Actualité : Gerechtshof Amsterdam, 29/07/2014, R.D.C.-T.B.H., 2014/7, p. 719-720

Gerechtshof Amsterdam 29 juli 2014

Stichting Fortis Effect en Valuas Securities BV / De Staat der Nederlanden en Ageas N.N. (voorheen Fortis NV)

Zaak: ECLI:NL:GHAMS:2014:3005
BANK- EN KREDIETWEZEN
Bankrecht - Aansprakelijkheid bankier


BANQUE ET CRÉDIT
Droit bancaire - Responsabilité du banquier


Bij arrest van 29 juli 2014 heeft het Gerechtshof te Amsterdam geoordeeld dat de verzekeringsgroep Ageas NV (voorheen Fortis NV) beleggers misleidend en onvolledig heeft geïnformeerd en derhalve aan hen een schadevergoeding verschuldigd is.

De uitspraak van het Gerechtshof betreft een procedure die de Nederlandse belangenorganisatie FortisEffect en enkele voormalige aandeelhouders tegen Ageas NV en de Nederlandse Staat hebben aangespannen in reactie op de ontmanteling in oktober 2008 van Fortis NV waarbij alle activiteiten van Fortis NV in Nederland werden verkocht aan de Nederlandse Staat en de bankactiviteiten in België werden verkocht aan BNP Paribas.

Het Gerechtshof te Amsterdam oordeelde dat Fortis NV tijdens deze periode na de tussenkomst van de overheden onrechtmatig heeft gehandeld door beleggers misleidend en onvolledig te informeren over haar financiële positie. “Van de desbetreffende informatie gaat een onjuist of misleidend signaal uit met betrekking tot 'het aanbod van, de vraag naar of de koers van financiële instrumenten', terwijl Fortis wist dat die informatie onjuist of misleidend was.” (overweging nr. 4.5.3, p. 40) Het hof oordeelde dat beleggers daardoor schade hebben geleden en achtte Fortis NV hiervoor aansprakelijk. Het Gerechtshof heeft de vordering van FortisEffect tegen de Nederlandse Staat daarentegen afgewezen.