Article

– Koninklijk besluit van 24 april 2014 tot goedkeuring van het reglement van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten betreffende het commercialiseringsverbod van bepaalde financiële producten aan niet-professionele cliënten (BS 20 mei 2014, in werking getreden op 1 juli 2014), R.D.C.-T.B.H., 2014/7, p. 719

Koninklijk besluit van 24 april 2014 tot goedkeuring van het reglement van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten betreffende het commercialiseringsverbod van bepaalde financiële producten aan niet-professionele cliënten (BS 20 mei 2014, in werking getreden op 1 juli 2014)

Met dit koninklijk besluit wordt het reglement goedgekeurd van de FSMA krachtens hetwelke, op grond van artikel 30bis van de wet van 2 augustus 2002 betreffende het toezicht op de financiële sector en de financiële diensten, de commercialisering (i.h.b. reclame) van bepaalde financiële producten aan niet-professionele cliënten in België door de FSMA wordt verboden vanaf 1 juli 2014. De ratio achter dit verbod is dat in een periode van lage rente dergelijke producten vaak worden gepromoot als veilige en tegelijkertijd goed renderende producten die los staan van de traditionele financiële markten, terwijl ze in werkelijkheid uiterst risico­vol, illiquide en erg complex zijn voor de niet-professionele cliënt.

Het reglement viseert in het bijzonder financiële producten die afhangen van life settlements (verhandelde levensverzekeringen), derivaten op virtueel geld (zoals bitcoin), obligatie-instrumenten (“notes”) en de tak 23-verzekeringsovereenkomsten waarvan het rendement afhangt van een alternatieve instelling voor collectieve belegging die in niet-conventionele activa (grondstoffen, kunstvoorwerpen en consumptieproducten, zoals wijn of whisky) belegt, alsook de tak 23-verzekeringsovereenkomsten waarvan het rendement afhangt van een intern fonds dat in dergelijke niet-conventionele activa belegt. Vermogensbeheer valt niet onder de regeling.

FINANCIEEL RECHT
Financiële markten - Commercialisering financiële producten - Informatieverplichtingen
DROIT FINANCIER
Marchés financiers - Commercialisation de produits financiers - Obligations d'information