Article

Actualité : Hof van beroep Brussel, 09/12/2013, R.D.C.-T.B.H., 2014/3, p. 320

Hof van beroep Brussel 9 december 2013

Zaak: 2012/AR/2557
VERZEKERINGEN
Verzekeringsbemiddeling - Verzekeringstussenpersoon - Collectieve verzekeringspolis BA - Oneerlijke marktpraktijk


ASSURANCES
Intermédiation en assurances - Intermédiaire d'assurances - Police d'assurance collective RC - Pratique du marché déloyale


In een arrest van 9 december 2013 sprak het hof van beroep te Brussel zich uit over een beroepsvereniging die de belangen van veiligheids- en gezondheidscoördinatoren behartigt en die in dit kader een collectieve verzekering BA aanbood waartoe haar leden konden toetreden.

Tegen deze beroepsvereniging werd door een concurrerende vereniging een vordering tot staking ingesteld voor de voorzitter van de rechtbank te koophandel te Brussel, die deze vordering gegrond verklaarde in zijn vonnis van 21 augustus 2012. De voorzitter van de rechtbank van koophandel te Brussel oordeelde immers dat de beroepsvereniging zich schuldig maakte aan een oneerlijke marktpraktijk in de zin van artikel 95 WMPC. De oneerlijke marktpraktijk zou erin bestaan dat de beroepsvereniging optrad als een verzekeringstussenpersoon in de zin van de wet van 27 maart 1995 betreffende de verzekeringsbemiddeling zonder hiervoor erkend te zijn, alsook dat zij hiervoor op onrechtmatige wijze de persoonsgegevens van haar leden zou verwerken.

Dit vonnis werd echter hervormd door het hof van beroep te Brussel. Het hof oordeelde enerzijds dat de beroepsvereniging in kwestie geen onderneming is in de zin van artikel 2, 1° WMPC, daar zij geen rechtspersoon is die op duurzame wijze een economisch doel nastreeft, maar haar maatschappelijk doel er louter in bestaat om de ethiek van de opdracht van de veiligheids- en gezondheidscoördinatoren te definiëren en te verdedigen en de belangen van haar leden te behartigen. Anderzijds oordeelde het hof dat de beroepsvereniging evenmin optrad als een verzekeringstussenpersoon. Het hof oordeelde immers dat op het moment dat de beroepsvereniging de mogelijkheid tot toetreding tot de collectieve verzekering BA meedeelde aan haar leden, zij deze verzekering als verzekeringnemer zelf reeds had gesloten via een erkende verzekeringsmakelaar, wiens gegevens op de website van de beroepsvereniging werden meegedeeld. Het hof hield tevens rekening met het feit dat niet werd bewezen dat de beroepsvereniging een commissie ontving, noch dat zij schadegevallen behandelde. De stakingsvorderingen gesteund op een oneerlijke marktpraktijk werden dan ook verworpen door het hof van beroep te Brussel.