Article

– Vlaams decreet van 22 november 2013 betreffende deugdelijk bestuur in de Vlaamse publieke sector (BS 9 januari 2014, inwerkingtreding 19 januari 2014), R.D.C.-T.B.H., 2014/3, p. 311

Vlaams decreet van 22 november 2013 betreffende deugdelijk bestuur in de Vlaamse publieke sector (BS 9 januari 2014, inwerkingtreding 19 januari 2014)

Met verwijzing naar de corporate governance-codes zoals die bestaan voor genoteerde en niet-genoteerde vennootschappen heeft de Vlaamse Overheid een aantal regels van deugdelijk bestuur aangenomen. De nieuwe regels zijn dwingend, alhoewel er in verschillende gevallen uitzonderingen zijn voorzien en de Vlaamse Regering ook afwijkingen kan toestaan. Het toepassingsgebied is ruim en beslaat onder meer de verschillende departementen van de Vlaamse Overheid, de zogenaamde Intern Verzelfstandigde Agentschappen en de Extern Verzelfstandigde Agentschappen (bv. PMV, LRM, VREG, De Lijn), alsook bepaalde Vlaamse openbare instellingen en VZW's/handelsvennootschappen die deel uitmaken van de Vlaamse deelstaatoverheid.

Het zal niet verbazen dat een belangrijk deel van de nieuwe regels betrekking heeft op de vergoeding van topmanagers. Zo worden o.a. volgende maatregelen geïntroduceerd: (i) de invoering van de minister-presidentnorm (topmanagers en andere personeelsleden in de publieke sector mogen niet meer verdienen dan de minister-president van de Vlaamse Regering), (ii) verbod om de bezoldiging te betalen in aandelen of aandelenopties of aan een managementvennootschap, (iii) beperking van de vertrekpremies tot maximaal één vast jaarsalaris, (iv) strikte regels voor variabele beloning en (v) transparantie inzake lonen. Naast deze geldelijke maatregelen worden ook principes vastgelegd over de toevoeging en selectie van onafhankelijke bestuurders in de raden van bestuur van de Vlaamse overheidsbedrijven (minimum 1/3) en over belangenconflicten binnen zulke raden van bestuur. Tot slot bevat het decreet enkele generieke regels over de aanstelling van regeringscommissarissen, regeringsafgevaardigden en gemachtigden van financiën. De raden van bestuur van de betrokken Vlaamse overheidsbedrijven moeten worden aangepast bij de eerstvolgende hernieuwing van de mandaten en uiterlijk op 1 juli 2018.

VENNOOTSCHAPPEN
Publiek en administratief recht - Corporate governance
SOCIÉTÉS
Droit public et administratif - Corporate governance