Article

– ESMA-richtsnoeren van 4 december 2013 – Beloningsbeleid en beloningspraktijken (MiFID-richtlijn) / tenuitvoerlegging door de FSMA (FSMA_2013_19, inwerkingtreding 1 februari 2014), R.D.C.-T.B.H., 2014/3, p. 308-309

ESMA-richtsnoeren van 4 december 2013 - Beloningsbeleid en beloningspraktijken (MiFID-richtlijn) / tenuitvoerlegging door de FSMA (FSMA_2013_19, inwerkingtreding 1 februari 2014)

Op 4 december 2013 publiceerde de FSMA een document getiteld “ESMA-richtsnoeren - Beloningsbeleid en beloningspraktijken (MiFID-richtlijn): tenuitvoerlegging door de FSMA”, waarbij de ESMA-richtsnoeren zijn gevoegd die betrekking hebben op het beloningsbeleid en de beloningspraktijken van een reeks gereglementeerde ondernemingen.

De ESMA-richtsnoeren, die op de MiFID-richtlijn zijn gestoeld, geven toelichting bij de zienswijze van de ESMA over de manier waarop de EU-wetgeving over belangenconflicten en ondernemingsgedrag op het gebied van beloning moet worden toegepast.

Het document van de FSMA verschaft toelichting bij de ESMA-richtsnoeren. In het bijzonder behandelen deze richtsnoeren:

    • het beheer en structurering van het beloningsbeleid en de beloningspraktijken in het kader van de MiFID-vereisten op het vlak van ondernemingsgedrag en belangenconflicten;
    • het beheer van risico's uit het beloningsbeleid en de beloningspraktijken;
    • het toezicht op en de handhaving van het beloningsbeleid en de beloningspraktijken door de bevoegde autoriteiten.

    De richtsnoeren gelden vanaf 1 februari 2014 voor de bevoegde autoriteiten en de FSMA geeft aan ze te zullen opnemen in haar toezichtsinstrumentarium. Het document van de FSMA geeft een overzicht van de gereglementeerde ondernemingen die onder de toepassing vallen van het instrument.

    BANK- EN KREDIETWEZEN
    Toezicht op de kredietinstellingen
    FINANCIEEL RECHT
    Financiële markten - Belangenconflicten - Financiële instellingen en tussenpersonen
    BANQUE ET CRÉDIT
    Contrôle des banques
    DROIT FINANCIER
    Marchés financiers - Conflits d'intérêts - Institutions et intermédiaires financiers