Article

– Wet van 26 december 2013 houdende diverse bepalingen inzake de thematische volksleningen (BS 31 december 2013, inwerkingtreding 1 januari 2014), R.D.C.-T.B.H., 2014/3, p. 306-307

Wet van 26 december 2013 houdende diverse bepalingen inzake de thematische volksleningen (BS 31 december 2013, inwerkingtreding 1 januari 2014)

De wet regelt de aantrekking van financieringsmiddelen door kredietinstellingen en verzekeringsondernemingen van particuliere beleggers, die geen gekwalificeerd belegger zijn in de zin van artikel 10 van de wet van 16 juni 2006 op de openbare aanbieding van beleggingsinstrumenten en de toelating van beleggingsinstrumenten tot de verhandeling op de gereglementeerde markt (BS 21 juni 2006), via de aanbieding van thematische volksleningen op het Belgische grondgebied. De bedoeling is het langetermijnsparen aan te moedigen en om, via de mobilisatie van het spaargeld, kredietverlening op lange termijn aan socio-economische en maatschappelijk verantwoorde projecten te vergemakkelijken. Een thematische volkslening is de activiteit waarbij hetzij een kredietinstelling door de uitgifte van kasbonnen of de opening van termijndeposito's, hetzij een verzekeringsonderneming door het aanbieden van verzekeringsovereenkomsten, financieringsmiddelen aantrekt volgens de voorwaarden en modaliteiten bepaald in deze wet en daarmee een project met een sociaaleconomisch of maatschappelijk verantwoord doel financiert. De Koning stelt de lijst met projecten vast die beantwoorden aan dit doel.

De wet bepaalt de kenmerken van de uitgegeven kasbonnen en de geopende termijndeposito's en van de bedoelde verzekeringsovereenkomsten. Zo zijn deze instrumenten gedekt door het depositogarantiestelsel of het bijzonder beschermingsfonds voor deposito's en moeten ze voldoende toegankelijk zijn voor particuliere beleggers. De minimale inleg voor de kasbonnen en termijndeposito's bedraagt hoogstens 200 EUR.

De met de uitgifte van kasbons of de opening van termijndeposito's die voldoen aan de voorwaarden van de wet aangetrokken financieringsmiddelen mogen gebruikt worden voor interbankenleningen aangegaan voor de financiering van geschikte projecten. De kredietinstelling die een interbankenlening aangaat mag die verworven financieringsmiddelen niet aanwenden om zelf financieringsmiddelen te verstrekken.

De aangetrokken financieringsmiddelen moeten binnen het jaar ten beloop van 90% worden aangewend voor projecten die een sociaaleconomisch of maatschappelijk verantwoord doel nastreven. In afwachting van de aanwending van de financieringsmiddelen moeten deze belegd worden in voldoende liquide en weinig risicovolle activa die een marktconforme vergoeding genieten.

De NBB en de FSMA worden, elk in het verlengde van de bestaande bevoegdheden, aangewezen als toezichthouder om te verzekeren dat de bepalingen van deze wet en haar uitvoeringsbesluiten worden nageleefd.

Om het gebruik van de thematische volkslening te bevorderen bevat de wet een aantal fiscale maatregelen. Zo is bepaald dat de roerende voorheffing voor de interesten van kasbonnen en termijndeposito's uitgegeven en geopend met toepassing van deze wet 15% bedraagt. Voor de bedoelde verzekeringsovereenkomsten wordt de jaarlijkse taks op verzekeringsverrichtingen verminderd tot 1,10%. Indien het bewijs niet kan worden aangeleverd dat de door de kredietinstelling of verzekeringsondernemingen aangetrokken financieringsmiddelen gebruikt worden overeenkomstig de bepalingen van de wet zijn deze ondernemingen gehouden tot een betaling als belastingschuld volgens de bepalingen van de wet.

BANK- EN KREDIETWEZEN
Bankverrichtingen - Aantrekken financieringsmiddelen - Kredietinstellingen - Verzekeringsondernemingen
FINANCIEEL RECHT
Financiële instellingen en tussenpersonen - Effect - Openbare uitgifte
BANQUE ET CRÉDIT
Opérations bancaires - Récolte de moyens de financement - Etablissements de crédit - Entreprises d'assurances
DROIT FINANCIER
Institutions et intermédiaires financiers - Titres - Emission publique