B. Wessels, International Insolvency Law, Deventer, Kluwer, 2012, 1022 p.
De gevolgen van de insolventie van een schuldenaar laten zich in toenemende mate grensoverschrijdend vaststellen. Deze evolutie heeft geleid tot de ontwikkeling van een geheel van rechtsregels die functioneel gevat kunnen worden onder de noemer internationaal insolventierecht. International Insolvency Law heeft de ambitie om ter zake te fungeren als a first port of call on any question on international insolvency law for specialists (…) but also for those who are rather new to the subject. De auteur, hoogleraar Internationaal Insolventierecht aan de Universiteit te Leiden, is bij uitstek geschikt om deze ambitie waar te maken.
Het boek bevat vier delen. Deel I bevat een inleiding op enkele basisprincipes van het internationaal insolventierecht. Na een verkenning van het concept international insolvency law, volgt een grondige bespreking van enkele concepten die centraal staan in het internationaal insolventierecht, zoals universality en territoriality, evenals enkele moderne(re) perspectieven, zoals contractualism en Neuorientierung. Vervolgens wordt de problematiek van de erkenning (recognition) van (proces-)handelingen vanuit unilateral, bilateral en regional perspectief besproken. Tot slot wordt gewezen op het toenemende belang van zgn. best practices en protocols, als soft law instrumenten om op flexibele wijze de uitdagingen die zich in de praktijk stellen te lijf te gaan. Deel II bevat een omstandige beschrijving van het Nederlands internationaal insolventierecht. Wanneer de insolventieverordening niet van toepassing is, laat dit deel een zorgvuldige inschatting toe van onder meer de rechtsmacht van de Nederlandse rechter, de positie van buitenlandse schuldeisers in een Nederlandse insolventieprocedure, de bevoegdheid van een Nederlandse curator in het buitenland, enz. Deel III bevat een uitgebreide toelichting bij de ontwikkeling van global standards inzake internationaal insolventierecht onder auspiciën van UNCITRAL. Achtereenvolgens worden besproken de Model Law on Cross-Border Insolvency, de Legislative Guide on Insolvency Law, de Practice Guide on Cross-Border Insolvency Cooperation en de Legislative Guide on Insolvency Law, Part three: Treatment of enterprise groups in insolvency. Deel IV behelst een exhaustieve bespreking van de (toepassing van de) insolventieverordening. Deze bespreking volgt de opbouw van de insolventieverordening, wat de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt.
Het boek lost de vooropgestelde ambitie ruimschoots in. De schat aan verwijzingen naar nationale en internationale rechtspraak en rechtsleer, maakt van het boek een ware Aladdin's Cave, zowel voor de student als de geroutineerde beoefenaar van het internationaal insolventierecht. Gelet op de op stapel staande hervorming van de insolventieverordening, mag dan ook gehoopt worden dat deze derde editie geen eindpunt is, doch slechts een prelude.