Article

– Wet van 3 april 2013 houdende invoeging van boek IV “Bescherming van de mededinging” en van boek V “De mededinging en de prijsevoluties” in het Wetboek van economisch recht en houdende invoeging van de definities eigen aan boek IV en aan boek V en van de rechtshandhavingsbepalingen eigen aan boek IV en aan boek V, in boek I van het Wetboek van economisch recht (BS 26 april 2013), R.D.C.-T.B.H., 2013/7, p. 684

Wet van 3 april 2013 houdende invoeging van boek IV “Bescherming van de mededinging” en van boek V “De mededinging en de prijsevoluties” in het Wetboek van economisch recht en houdende invoeging van de definities eigen aan boek IV en aan boek V en van de rechtshandhavingsbepalingen eigen aan boek IV en aan boek V, in boek I van het Wetboek van economisch recht (BS 26 april 2013)

Op 26 april jl. werd de nieuwe Belgische mededingingswet gepubliceerd (die boek IV zal vormen van het nieuwe Wetboek Economisch Recht). Tegelijkertijd werd ook een nieuwe prijscontrolewet gepubliceerd (die boek V zal vormen van het Wetboek Economisch Recht). De precieze datum van inwerkingtreding is nog niet bekend, maar naar verwachting zullen beide wetten pas in het najaar van 2013 in werking treden [1].

De nieuwe mededingingswet voert een aantal ingrijpende veranderingen door, vooral op institutioneel vlak. Zo wordt een Belgische mededingingsautoriteit (“Bma”) opgericht die bevoegd is voor zowel het onderzoek van als de beslissing over vermoede inbreuken en aangemelde concentraties. Deze bevoegdheden zijn op heden verdeeld over twee organen, namelijk het Auditoraat en de Raad voor de Mededinging. Belangrijke inhoudelijke vernieuwingen zijn o.m. de invoering van een schikkingsprocedure - waarbij ondernemingen ervoor kunnen opteren een inbreuk te erkennen in ruil voor een lagere boete - en van de mogelijkheid om persoonlijke boetes op te leggen aan het management van een onderneming die een zware mededingingsrechtelijke inbreuk begaan heeft.

De nieuwe prijscontrolewet verleent de Bma de bevoegdheid om op sectoraal niveau in te grijpen bij “een probleem inzake prijzen of marges, een abnormale prijzenevolutie, of een structureel marktprobleem”. De Bma kan in een dergelijk geval, op voorstel van het “Prijzenobservatorium” dat deel uitmaakt van de FOD Economie, voorlopige maatregelen opleggen voor een periode van maximaal zes maanden.

MEDEDINGING
Belgisch mededingingsrecht - Algemeen - Bescherming van de mededinging - Prijscontrole
CONCURRENCE
Droit belge de la concurrence - Généralités - Protection de la concurrence - Contrôle des prix
[1] Voor een gedetailleerde bespreking wordt verwezen naar H. Gilliams, “Het nieuwe Belgische mededingingsrecht”, RDC-TBH 2013, 479-502.