Article

Hof van Cassatie, 10/05/2013, R.D.C.-T.B.H., 2013/7, p. 683-684

Hof van Cassatie 10 mei 2013

Zaak: C.12.0211.N

Artikel 67, § 1, 1ste lid van de wet op de landverzekeringsovereenkomst bepaalt dat de partijen kunnen overeenkomen dat de vergoeding slechts betaalbaar zal zijn naarmate de verzekerde goederen worden wedersamengesteld of wederopgebouwd. In het arrest van 10 mei 2013 oordeelde het Hof van Cassatie dat deze bepaling de partijen niet verbiedt om overeen te komen dat het wederopgebouwde goed voor hetzelfde gebruik in België bestemd moet zijn als het beschadigde goed.

In casu betrof het een brandverzekering die een vennootschap had afgesloten voor een gebouw gelegen te Blankenberge dat diende voor de uitbating van een handelszaak. Nadat het gebouw werd geteisterd door een brand, weigerde de brandverzekeraar over te gaan tot volledige betaling van de verzekeringsvergoeding omdat volgens haar slechts een deel van de nieuwbouw die na de brand werd opgetrokken en die bestond uit commerciële ruimten en appartementen als wederopbouw voor hetzelfde gebruik kon worden aanvaard. In de brandpolis was immers bepaald dat de vergoeding in haar geheel moet worden bestemd tot wederopbouw van het beschadigde goed voor hetzelfde gebruik in België. In het bestreden arrest van 15 december 2011 oordeelde het hof van beroep te Gent evenwel dat dergelijk beding nietig is omdat hierin het vereiste van hetzelfde gebruik in België wordt gesteld waardoor de rechten van de verzekerde verder zouden worden beperkt dan wat door artikel 67, § 1 van de wet op de landverzekeringsovereenkomst wordt toegelaten.

Het Hof heeft deze zienswijze niet gevolgd en sloot zich aan bij procureur-generaal Leclercq die oordeelde dat uit de parlementaire voorbereiding geenszins blijkt dat de wetgever met het 1ste lid van artikel 67, § 1 de contractuele vrijheid omtrent het beding van wederopbouw beoogde te beperken. Uit de parlementaire voorbereiding, die in het arrest wordt hernomen, blijkt enkel dat door een wederopbouwbeding toe te staan de wetgever heeft beoogd tegemoet te komen aan de bezorgdheid van de verzekeraars dat de uitkering uitsluitend wordt aangewend tot de herstelling van de beschadigde goederen (Parl.St. Kamer 1990-91, nr. 1586/1, p. 60-61).

VERZEKERINGEN
Landverzekering - Zaakverzekering - Brandverzekering - Betaling van schadevergoeding - Wederopbouw van de verzekerde goederen - Wederopbouwbeding - Hetzelfde gebruik in België
ASSURANCES
Assurance terrestre - Assurance de choses - Assurance contre l'incendie - Paiement de l'indemnité - Reconstruction des biens assurés - Clause de reconstruction - Usage similaire en Belgique