Article

– Adviezen Commissie voor Boekhoudkundige Normen, R.D.C.-T.B.H., 2013/7, p. 679-680

Adviezen Commissie voor Boekhoudkundige Normen

(i) CBN-advies 2013/10 - Belgische bijkantoren van buitenlandse ondernemingen: voeren van de boekhouding en opstellen van de jaarrekening in een andere munt dan de euro

Het advies van de CBN werd in deze materie gevraagd n.a.v. enige onduidelijkheid of in België gevestigde bijkantoren van buitenlandse ondernemingen hun boekhouding kunnen voeren en hun enkelvoudige jaarrekening kunnen opstellen in een andere munt dan de euro. In beginsel moeten de bedragen in de jaarrekening - ook van de in België gevestigde bijkantoren die een jaarrekening moeten opstellen - in euro worden uitgedrukt.

In uitzonderlijke gevallen is het opstellen van een jaarrekening in euro niet aangewezen. Door ontstane wisselkoers- of omrekeningsverschillen zou de economische werkelijkheid vertekend kunnen worden. Het Belgische bijkantoor kan een andere functionele valuta dan de euro hebben (zie: CBN-advies 117/3). Wanneer de werkzaamheden van het bijkantoor in hoofdzaak worden uitgeoefend buiten de eurozone en het grootste deel van haar tegoeden en verplichtingen en van haar resultaten in deze muntzone moeten worden gesitueerd is een afwijking op het verplichte gebruik van de euro mogelijk. De afwijking voor het voeren van de boekhouding en het opstellen van de jaarrekening in een andere munt dan de euro zal slechts voor drie opeenvolgende boekjaren gegeven worden.

(ii) CBN-advies 2013/1 - De boekhoudkundige verwerking van (pseudo-)fusies van verenigingen en stichtingen

De wet van 30 december 2009 heeft in het W.Venn. en in de VZW-wet een aantal bepalingen ingevoegd op grond waarvan verenigingen en stichtingen een reorganisatie kunnen doorvoeren via de inbreng van een algemeenheid of een bedrijfstak, volgens de regels die het W.Venn. hiertoe voorschrijft. Zoals hierboven beschreven heeft het KB van 18 december 2012 voor zulke reorganisaties (ook wel “pseudo-fusies” genoemd) een regeling inzake boekhoudkundige continuïteit ingevoerd. Het CBN-advies legt uit hoe de actief- en passiebestanddelen moeten worden opgenomen in de boekhouding van de overnemende (internationale) vereniging of stichting tegen de waarde waarvoor zij in de boekhouding van de overdragende vereniging of stichting voorkwamen. Het advies bevat ook vier praktische voorbeelden.

BOEKHOUDING EN JAARREKENING
Boekhouding van rechtspersonen - Eigen vermogen - Geconsolideerde jaarrekening - Immateriële vaste activa
COMPTABILITE ET COMPTES ANNUELS
Comptabilité des personnes morales - Fonds propres - Comptes consolidés - Immobilisations incorporelles