Article

– Nieuwe CEPINA-reglementen van 1ste januari 2013, R.D.C.-T.B.H., 2013/7, p. 674

Nieuwe CEPINA-reglementen van 1ste januari 2013

Op 1 januari 2013 traden drie nieuwe CEPINA-reglementen in werking: het arbitragereglement, het mediatiereglement en het reglement voor de beslechting van geschillen inzake domeinnamen.

Niet toevallig sluit het nieuwe arbitragereglement aan bij de moderniseringsgolf inzake arbitrage, waar ook de nieuwe Belgische arbitragewet in kadert. Het reglement speelt in op de nood aan snelheid en efficiëntie en de groeiende complexiteit van geschillen. De efficiëntie wordt onder meer verhoogd door de tussenkomst van een “emergency arbitrator”, die voorlopige en beschermende maatregelen kan bevelen nog voor het scheidsgerecht is samengesteld. Aangepaste regels rond voeging, tussenkomst, enz. moeten toelaten om geschillen met meerdere partijen en/of uit meerdere contracten op een consistente wijze te beslechten.

Opmerkelijk is dat het reglement uitdrukkelijk voorziet dat de arbitrageprocedure vertrouwelijk is tenzij de partijen anders zijn overeengekomen of tenzij er een wettelijke verplichting tot bekendmaking bestaat. Vele andere arbitragereglementen (en arbitragewetten) hebben dit (nog) niet met zoveel woorden durven poneren.

GERECHTELIJK RECHT
Arbitrage - Algemeen (arbitrage) - CEPINA-reglementen
DROIT JUDICIAIRE
Arbitrage - Généralités (arbitrage) - Règlements du CEPANI