Article

– Wet van 29 april 2013 betreffende de door de advocaten medeondertekende onderhandse akte, R.D.C.-T.B.H., 2013/7, p. 672

Wet van 29 april 2013 betreffende de door de advocaten medeondertekende onderhandse akte

De wet van 29 april 2013, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 3 juni 2013, kent een bijzondere bewijswaarde toe aan bepaalde onderhandse akten die medeondertekend worden door de advocaten van de partijen.

De onderhandse akte die door de advocaten wordt medeondertekend, levert een volledig bewijs op van het geschrift en van de handtekening van de bij de akte betrokken partijen. Dit bewijs geldt zowel tussen de partijen onderling als tegenover hun erfgenamen of rechtverkrijgenden, doch niet t.o.v. derden.

Bijgevolg kan een partij het bestaan en de datum van de overeenkomst alsook de authenticiteit van haar handtekening niet meer betwisten. De partijen kunnen evenwel nog steeds beroep doen op de valsheidsprocedure in burgerlijke zaken, overeenkomstig artikelen 895 e.v. van het Burgerlijk Wetboek.

De akte dient mede te worden ondertekend door de advocaten van alle partijen, waarbij elke partij met een onderscheiden belang door een andere advocaat moet worden bijgestaan. De medeondertekenende advocaat verklaart, en vermeldt dit tevens in de akte, dat hij de partij of partijen die hij bijstaat volledig heeft ingelicht over de rechtsgevolgen van die akte.

Op te merken valt ook dat, behoudens uitdrukkelijk afwijkende bepaling, op de door de advocaten medeondertekende akte geen enkele bij wet opgelegde handgeschreven vermelding meer dient te worden aangebracht.

BEWIJS VAN VERBINTENISSEN
Schriftelijk bewijs - Algemeen
PREUVE DES OBLIGATIONS
Preuve littérale - Généralités