Article

Hof van Cassatie, 01/02/2013, R.D.C.-T.B.H., 2013/6, p. 527-528

Hof van Cassatie 1 februari 2013

VERZEKERINGEN
Landverzekering - Zaakverzekering - Brandverzekering - Artikel 57 wet landverzekeringsovereenkomst - Verkoop van onroerend goed - Verzekeringsovereenkomst beëindigd na verlijden authentieke akte - Dekking van de koper gedurende drie maanden na verlijden authentieke akte
Krachtens artikel 57 wet landverzekeringsovereenkomst kan de beëindiging van de verzekeringsovereenkomst op verzoek van de verzekeringsnemer-overdrager na het verlijden van de authentieke akte maar vóór het verstrijken van de termijn van drie maanden, niet worden tegengeworpen aan de overnemer die aanspraak maakt op de verzekeringsdekking voor een schadegeval dat zich in die periode heeft voorgedaan.
ASSURANCES
Assurance terrestre - Assurance de choses - Assurance incendie - Article 57 loi sur le contrat d'assurance terrestre - Vente d'un immeuble - Fin du contrat d'assurance après la passation de l'acte authentique - Couverture de l'acquéreur pendant trois mois après l'exécution de l'acte authentique
Suivant l'article 57 de la loi sur le contrat d'assurance terrestre, la cessation du contrat d'assurance à la demande du preneur d'assurance-cédant après la passation de l'acte authentique, mais avant l'expiration du délai de trois mois, ne peut être opposée au cessionnaire qui invoque la couverture d'assurance pour un sinistre qui s'est produit durant cette période.

Dexia Verzekeringen België NV / E.V. en F.C.

Zet.: E. Dirix en A. Fettweis (afdelingsvoorzitters), E. Stassijns, B. Deconinck en G. Jocqué (raadsheren)
OM: J.-F. Leclercq (procureur-generaal)
Pl.: Mr. B. Maes
I. Rechtspleging voor het Hof

Het cassatieberoep is gericht tegen het arrest van het hof van beroep te Antwerpen van 12 oktober 2011.

Procureur-generaal J.-F. Leclercq heeft op 27 november 2012 een schriftelijke conclusie neergelegd.

Afdelingsvoorzitter E. Dirix heeft verslag uitgebracht.

Procureur-generaal J.-F. Leclercq heeft geconcludeerd.

II. Cassatiemiddel

De eiseres voert in haar verzoekschrift dat aan dit arrest is gehecht, een middel aan.

III. Beslissing van het Hof
Beoordeling

1. Artikel 57, § 1, 1ste lid wet landverzekeringsovereenkomst bepaalt dat in geval van overdracht onder de levenden van een onroerend goed, de verzekering van rechtswege eindigt drie maanden na de datum van het verlijden van de authentieke akte.

Krachtens artikel 57, § 1, 2de lid van dezelfde wet, blijft de aan de overdrager verleende dekking gelden voor de overnemer tot het verstrijken van de in het 1ste lid bedoelde termijn, tenzij deze laatste dekking geniet uit hoofde van een andere overeenkomst.

2. Zoals blijkt uit de parlementaire voorbereiding, beoogt deze bepaling de verzekeringsdekking die bestaat op het ogenblik van het verlijden van de authentieke akte te laten voortduren gedurende drie maanden, in het belang van zowel de overdrager als de overnemer.

Hieruit volgt dat een beëindiging van de verzekeringsovereenkomst op verzoek van de verzekeringsnemer-overdrager na het verlijden van de authentieke akte, maar vóór het verstrijken van de termijn van drie maanden, niet kan worden tegengeworpen aan de overnemer die aanspraak maakt op de verzekeringsdekking voor een schadegeval dat zich in die periode heeft voorgedaan.

3. De appelrechters stellen vast dat:

- de echtgenoten F.-G. bij authentieke akte van 19 mei 2008 hun woning verkocht hebben aan de verweerders;

- in de nacht van 1 op 2 juni 2008 het pand door brand werd geteisterd;

- de eiseres op het ogenblik van het verlijden van de authentieke akte brandverzekeraar was van de verkopers;

- de verzekeringsovereenkomst op verzoek van de verkopers werd beëindigd op 24 mei 2008.

Zij oordelen, zonder dienaangaande te worden bekritiseerd, dat de eiseres niet bewijst dat de verweerders op 2 juni 2008 dekking genoten op grond van een andere overeenkomst.

4. De appelrechters die op deze gronden oordelen dat de eiseres, niettegenstaande de beëindiging van de verzekeringsovereenkomst na het verlijden van de authentieke akte, krachtens de dwingende bepaling van artikel 57, § 1 wet landverzekeringsovereenkomst, gehouden is dekking te verlenen aan de verweerders voor het schadegeval van 2 juni 2008, verantwoorden hun beslissing naar recht.

Het middel kan niet worden aangenomen.

Dictum

HET HOF,

Verwerpt het cassatieberoep.

Veroordeelt de eiseres tot de kosten.

Bepaalt de kosten voor de eiseres op 569,76 EUR.

(...)