Article

– Wet van 28 februari 2013 tot invoering van het Wetboek van economisch recht, R.D.C.-T.B.H., 2013/5, p. 462-463

Wet van 28 februari 2013 tot invoering van het Wetboek van economisch recht

Op 29 maart 2013 werd de wet van 28 februari 2013 tot invoering van het Wetboek van economisch recht gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Waarbij Boek VIII (kwaliteit van en de overeenkomstige delen van Boek I (Definities) en Boek II (algemene beginselen)) als eerste onderdelen van het nieuwe wetboek werden afgeleverd. De datum van inwerkingtreding werd echter aan de Koning overgelaten.

Plannen voor de codificatie van de economische regelgeving bestaan reeds jaren. Zo werd in de periode 2007-2010 door Lambert Verjus, André Sapir, Ivan Verougstraete, Michel Jadot, Jacques Steenbergen, Jean-Claude Koene, Robert Geurts en Emmanuel Pieters met medewerking van Prof. K. Byttebier en Prof. R. Feltkamp een ontwerp van geïntegreerd wetboek aangeleverd. In juli 2012 besliste de federale regering uiteindelijk de economische wetgeving in één wetboek te verzamelen.

De bestaande wetgeving wordt geactualiseerd en waar nodig hervormd en vervolgens gehergroepeerd volgens onderwerp in 17 Boekdelen.

Met de publicatie van Boek VIII en onderdelen van Boek I en II en onlangs de goedkeuring van twee wetsontwerpen aangaande Boek IX (Veiligheid van producten en diensten) en aangaande Boek IV (Bescherming van de mededinging) en Boek V (De mededinging en prijsevolutie) door de wetgevende Kamers, lijkt een eerste fase van de totstandkoming van het Wetboek van economisch recht quasi voltrokken.

In een tweede fase, die voorzien was tussen februari en april 2013, dienen de teksten afgewerkt te worden voor Boek III (Vrijheid van vestiging, dienstverlening en algemene verplichtingen van de ondernemingen); Boek VI (Marktpraktijken en bescherming van de consument); Boek VII (Bescherming van de consument van financiële diensten en instrumenten); Boek XII (Recht van de elektronische economie); Boek XV (Rechtshandhaving); Boek XVII (Bijzondere rechtsprocedures, Titel 1. Vordering tot staking).

De ministerraad keurde daartoe reeds de nodige voorontwerpen goed dewelke na advies van de Raad van State aan de wetgevende Kamers zullen worden voorgelegd.

Ten slotte komen in de periode april-juni 2013 de overblijvende Boekdelen aan de orde, waaronder Boek X (Economische overeenkomsten); Boek XI (Intellectuele eigendom); Boek XIII (Overlegmechanismen); Boek XIV (Maatregelen voor crisisbeheer); Boek XVI (Buitengerechtelijke regeling van consumentengeschillen) en Boek XVII (Bijzondere rechtsprocedures, Titel 2. Procedure tot collectief herstel).

HANDELS-, ECONOMISCH EN FINANCIEEL RECHT
Algemeen - Wetboek van economisch recht
DROIT ECONOMIQUE, COMMERCIAL ET FINANCIER
Généralités - Code de droit économique