Article

– Wet van 14 januari 2013 houdende diverse bepalingen inzake werklastvermindering binnen justitie Hoofdstuk 7. Het centraal bestand van berichten van beslag, delegatie, overdracht, collectieve schuldenregeling en protest, R.D.C.-T.B.H., 2013/5, p. 462

Wet van 14 januari 2013 houdende diverse bepalingen inzake werklastvermindering binnen justitie
Hoofdstuk 7. Het centraal bestand van berichten van beslag, delegatie, overdracht, collectieve schuldenregeling en protest

In dit hoofdstuk wordt het toepassingsgebied van het centraal bestand, dat voortaan het bestand van berichten heet, uitgebreid tot de geprotesteerde wissels. De thans geldende omslachtige regeling van mededeling aan de Nationale Bank vervalt met de komst van deze wet.

Het komt uiterlijk vanaf 1 september 2013 aan de gerechtsdeurwaarder toe, telkens hij een protest voor een handelswissel opmaakt, om, op eigen verantwoordelijkheid en binnen de drie werkdagen na het opmaken van het protest, te zorgen voor een bericht van protest met vermelding van de vereiste gegevens in artikel 1390quater/1 Gerechtelijk Wetboek.

Deze berichten van protest zullen in het bestand van berichten bewaard blijven tot het ogenblik waarop het handelspapier volledig betaald wordt of tot uitdoving van de wisselschuld. Binnen de drie daaropvolgende werkdagen schrapt de gerechtsdeurwaarder het bericht van protest en brengt de vermelding aan op het betreffende bericht van protest van de datum van de betaling of van de uitdoving van de wisselschuld; en het bedrag van de betaling of de reden van de uitdoving anders dan wegens betaling.

De raadpleging van de berichten van protest kan elektronisch en is in principe door iedereen kosteloos volgens de door de Koning nader vast te stellen regels. De Koning kan echter wel bepaalde voorwaarden stellen voor bepaalde categorieën.

WAARDEPAPIEREN
Protest
EFFETS DE COMMERCE
Protêt