Article

– Actieplan van de Europese Commissie voor Europees vennootschapsrecht en corporate governance, R.D.C.-T.B.H., 2013/3, p. 198-199

Actieplan van de Europese Commissie voor Europees vennootschapsrecht en corporate governance

Op 12 december 2012 heeft de Europese Commissie een nieuw actieplan bekendgemaakt voor Europees vennootschapsrecht en corporate governance. Het vorige actieplan dateerde van 2003. In het nieuwe actieplan worden de initiatieven toegelicht die de Commissie van plan is te nemen om het vennootschapsrecht en het kader voor corporate governance te moderniseren. Het actieplan bestaat uit drie grote lijnen:

    • Meer transparantie: de vennootschappen moeten hun beleggers en de samenleving in het algemeen betere informatie verschaffen over hun corporate governance. Tegelijkertijd zouden de vennootschappen moeten kunnen weten wie hun aandeelhouders zijn en de institutionele beleggers zouden transparanter moeten zijn over hun stembeleid.
    • Betrokkenheid van aandeelhouders: volgens de Commissie zouden de aandeelhouders moeten worden aangemoedigd om zich meer in de corporate governance te mengen. Zij zouden meer mogelijkheden moeten hebben om het beloningsbeleid en de transacties met verbonden partijen te overzien en samenwerking tussen aandeelhouders met het oog hierop zou gemakkelijker moeten worden gemaakt. Daarnaast zal aan institutionele beleggers, vermogensbeheerders en volmachtadviseurs een beperkt aantal verplichtingen moeten worden opgelegd om een doeltreffende betrokkenheid tot stand te brengen.
    • Ondersteunen van de groei en de concurrentiekracht van vennootschappen: de grensoverschrijdende operaties van Europese ondernemingen moeten worden vereenvoudigd, vooral voor kleine en middelgrote ondernemingen.

    Naast deze drie hoofddoelstellingen zal de Commissie een overkoepelende codificatie starten om het regelgevingskader gebruiksvriendelijker te maken.

    VENNOOTSCHAPPEN
    Bepalingen gemeen aan alle vennootschappen - Corporate governance
    SOCIÉTÉS
    Dispositions communes à toutes les sociétés - Corporate governance