Article

Actualité : Hof van Cassatie, 07/09/2012, R.D.C.-T.B.H., 2013/1, p. 49

Hof van Cassatie 7 september 2012

Zaak: C.11.0667.N
RECHTSMIDDELEN
Hoger beroep - Voorwaarden hoger beroep - Algemeen


VOIES DE RECOURS
Appel - Conditions de l'appel - Généralités


Het hof van beroep te Gent heeft zich in twee arresten van 10 maart 2010 en 18 mei 2011 uitgesproken over de ontvankelijkheid van het hoger beroep ingesteld door twee schuldenaars tegen hun schuldeiser nadat deze laatste zijn schuldvordering op tegenstelbare wijze had overgedragen, na datum van het bestreden vonnis maar voor het instellen van hoger beroep, aan de overnemer.

Volgens het hof van beroep was het ingestelde hoger beroep tegen de overdrager van de schuldvordering onontvankelijk nu deze vanaf het ogenblik van de overdracht niet langer in rechte kon optreden en de overnemer vanaf dat punt de overdrager zowel als materiële als formele procespartij heeft opgevolgd. Bijgevolg dienden volgens het hof van beroep de schuldenaars, die kennis hadden van de overdracht, hoger beroep in te stellen tegen de overnemer.

Het Hof van Cassatie bevestigt vooreerst dat de ontvankelijkheid van het hoger beroep de openbare orde raakt zodat de appelrechter dit ambtshalve kan onderzoeken.

Het Hof vernietigt evenwel de beslissing van het hof van beroep en stelt dat, indien de schuldvordering werd overgedragen, de schuldenaar van de overgedragen schuldvordering hoger beroep kan instellen hetzij tegen de oorspronkelijke schuldeiser (zoals gebeurde), hetzij tegen de overnemer, de nieuwe schuldeiser.