Article

– Wetsvoorstel van 14 september 2012 betreffende de bestrijding van betalingsachterstand bij handels­transacties voor ondernemingen en aanbestedende overheden, R.D.C.-T.B.H., 2013/1, p. 48

Wetsvoorstel van 14 september 2012 betreffende de bestrijding van betalingsachterstand bij handels­transacties voor ondernemingen en aanbestedende overheden

Op 14 september 2012 werd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers een wetsvoorstel ingediend met het oog op het wijzigen van de wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties en het koninklijk besluit van 1996 betreffende de algemene aannemingsvoorwaarden voor overheidsopdrachten. Dit wetsvoorstel beoogt de omzetting van de EU-richtlijn 2011/07/EU van 16 februari 2011.

De standaard betalingstermijn blijft 30 dagen, waarvan partijen kunnen afwijken voor zover deze afwijking niet kennelijk onbillijk is voor de schuldeiser. Voor overheidsinstanties wordt in het wetsvoorstel een licht afwijkende regeling voorzien inzake betalingstermijn.

In toepassing van de nieuwe richtlijn voorziet het wetsvoorstel dat de referentie-interestvoet vermeerderd wordt met acht procentpunten (momenteel zeven procentpunten). Naast de interesten zal de schuldeiser daarenboven zonder aanmaning recht hebben op een vast bedrag van 40 EUR.

Het wetsvoorstel voorziet een automatische en kosteloze aflevering van de expeditie van het uitgesproken vonnis.

HANDELSTRANSACTIES
Betalingsachterstand bij handelstransacties
TRANSACTIONS COMMERCIALES
Retard de paiement dans les transactions commerciales