Article

– Koninklijk besluit van 17 juli 2012 betreffende de dekking van de werkingskosten van de Nationale Bank van België verbonden aan het toezicht op financiële instellingen, tot uitvoering van artikel 12bis, § 4 van de wet van 22 februari 1998 tot vaststelling van het organiek statuut van de Nationale Bank van België (BS 1 augustus 2012, inwerkingtreding 1 januari 2012), R.D.C.-T.B.H., 2012/9, p. 939-940

Koninklijk besluit van 17 juli 2012 betreffende de dekking van de werkingskosten van de Nationale Bank van België verbonden aan het toezicht op financiële instellingen, tot uitvoering van artikel 12bis, § 4 van de wet van 22 februari 1998 tot vaststelling van het organiek statuut van de Nationale Bank van België (BS 1 augustus 2012, inwerkingtreding 1 januari 2012)

Het KB van 17 juli 2012 voert een regeling in voor de dekking van de werkingskosten van de Nationale Bank van België die betrekking hebben op de uitoefening van het prudentieel toezicht op de financiële instellingen dat sinds 1 april 2010 aan de Nationale Bank van België is toevertrouwd. Deze werkingskosten omvatten de personeelskosten, de beheerskosten, de afschrijvingen op materiële en immateriële vaste activa en de overige kosten die aan het toezicht op de verzekeringssector en op de banksector moeten worden toegerekend. De regeling beoogt de werkelijke jaarlijkse kosten van het lopend jaar te dekken. Daartoe legt het KB de verplichting op tot het betalen van een jaarlijkse bijdrage aan de in België gevestigde verzekeringsondernemingen en herverzekeringsondernemingen, de in België gevestigde kredietinstellingen en beleggingsondernemingen met het statuut van beursvennootschap, de verrekeningsinstellingen andere dan kredietinstellingen die onder het prudentieel toezicht vallen en de in België gevestigde betalingsinstellingen. De bijdrageregeling bestaat uit een systeem van prefinanciering door middel van voorschotten met een afrekening op het einde van het jaar teneinde tekorten of overschotten te verrekenen.

BANK- EN KREDIETWEZEN
Publiek Bankrecht - Nationale Bank van België - Dekking werkingskosten
BANQUE ET CREDIT
Droit bancaire public - Banque Nationale de Belgique - Couverture frais de fonctionnement