Article

Hof van Cassatie, 13/10/2011, R.D.C.-T.B.H., 2012/8, p. 797

Hof van Cassatie 13 oktober 2011

VERVOER
Vervoer goederen over de weg - Binnenlands vervoer - Borgstelling van de vervoerder - Restrictieve interpretatie - Brandstoffenleverancier
De lijst van goederen en diensten die de garantie van de borgtocht genieten volgens artikel 17, § 1, 1° van het KB d.d. 7 mei 2002 dient als restrictief en volledig te worden aanzien.
De schuld voortvloeiende uit de levering van brandstof, die in deze lijst niet opgenomen is, geniet dus de garantie van de borgtocht niet.
TRANSPORT
Transport par route - Transport intérieur routier - Cautionnement du transporteur - Interprétation restrictive - Fournisseur de carburants
La liste des biens matériels et services qui bénéficient du cautionnement selon l'article 17, § 1, 1° de l'arrêté royal du 7 mai 2002 doit être considérée comme étant restrictive et exhaustive.
La dette résultant de la fourniture de carburants, qui n'est pas reprise sur cette liste, ne bénéficie donc pas de la garantie du cautionnement.

Fortis Bank NV / Van Raak Benzinestations NV

Zet.: Gh. Londers (eerste voorzitter), E. Forrier en E. Dirix (afdelingsvoorzitters), A. Smetryns en G. Jocqué (raadsheren)
OM: G. Dubrulle (advocaat-generaal)
Pl.: Mrs. P. van Ommeslaghe en H. Geinger
I. Rechtspleging voor het Hof

Het cassatieberoep is gericht tegen het arrest van het hof van beroep te Antwerpen van 18 januari 2010.

Advocaat-generaal G. Dubrulle heeft een schriftelijke conclusie neergelegd op 5 september 2011.

Raadsheer A. Smetryns heeft verslag uitgebracht.

Advocaat-generaal G. Dubrulle heeft geconcludeerd.

II. Cassatiemiddel

De eiseres voert in haar verzoekschrift dat aan dit arrest is gehecht, een middel aan.

III. Beslissing van het Hof
Beoordeling
Middel

1. Krachtens artikel 3 van de wet van 3 mei 1999 betreffende het vervoer van zaken over de weg, (hierna wet goederenvervoer over de weg) is deze wet van toepassing: 1° op elk vervoer van zaken over de weg tegen vergoeding door middel van een voertuig of een sleep; 2° op elke ledige rit met een voertuig of een sleep, verricht over de weg, in verband met een vervoer bedoeld in 1°.

Krachtens artikel 17, § 1 van het koninklijk besluit van 7 mei 2002 betreffende het vervoer van zaken over de weg (hierna KB 7 mei 2002), dient de borgtocht bedoeld in artikel 14 in zijn geheel om de schulden van de onderneming te waarborgen voor zover zij opeisbaar werden tijdens de periodes bedoeld in § 2 en voor zover zij voortvloeien uit: 1° de levering aan de onderneming van de volgende materiële goederen en diensten, voor zover zij dienen voor de uitvoering van de in artikel 3, 1° en 2° van de wet bedoelde werkzaamheden: a) de banden, alsook de andere onderdelen en de verplichte toebehoren van de voertuigen; b) de herstelling en het onderhoud van deze voertuigen; c) de prestaties van het rijdend personeel.

2. Uit de tekst van artikel 17, § 1, 1° KB 7 mei 2002 volgt dat om de garantie van de borgtocht te genieten de schulden niet alleen dienstig moeten zijn voor één van de in artikel 3, 1° en 2° wet goederenvervoer over de weg bedoelde werkzaamheden, maar ook moeten voortvloeien uit één van de in dit artikel opgesomde leveringen van goederen en diensten. Deze lijst van goederen en diensten dient als restrictief en volledig te worden aanzien.

De levering van brandstof, ook al is die onontbeerlijk voor de uitvoering van de in artikel 3, 1° en 2° van de wet goederenvervoer over de weg bedoelde werkzaamheden, is niet opgenomen in deze lijst van goederen en diensten, zodat de eruit voortvloeiende schuld niet de garantie van de borgtocht geniet.

3. De appelrechters, die anders oordelen verantwoorden hun beslissing niet naar recht.

Het middel is gegrond.

(...)


Note / Noot

L'arrêt cassé, rendu le 18 janvier 2010 par la cour d'appel d'Anvers, a été relaté dans la rubrique 'Actualité en bref' de cette revue, 2010/05, p. 436.