Article

Actualité : Hoge Raad (1ste kamer), 01/06/2012, R.D.C.-T.B.H., 2012/7, p. 730

Hoge Raad (1ste kamer)1 juni 2012

Zaak: 10/05322 (ms. 'Godafoss')
VERVOER
Vervoer goederen over de weg - Internationaal vervoer - CMR-verdrag - Toepasselijkheid - Multimodale vervoerovereenkomst - Schade ontstaan tijdens het wegtraject - CMR-verdrag niet van toepassing


TRANSPORT
Transport marchandises par route - Transport international - Traité CMR - Application - Contrat de transport multimodal - Dommage né durant le transport - Traité CMR inapplicable.


Eimskip werd belast met het transport van een container gezouten vis van Reykjavik via Rotterdam naar Napels. De wijze waarop het traject Rotterdam-Napels zou worden uitgevoerd werd niet in de vervoerovereenkomst bepaald. De facto werd dit traject over de weg uitgevoerd. De container werd tijdens het wegtransport gestolen.

De Hoge Raad oordeelt dat multimodaal vervoer in het algemeen niet door het CMR-verdrag beheerst wordt (tenzij wanneer het stapelvervoer betreft in de zin van art. 2.1 CMR), en dat het CMR-verdrag ook niet van toepassing wordt door het enkele feit dat de goederen de facto over de weg werden vervoerd en tijdens dit wegtraject beschadigd raakten of verloren gingen.

Noot: vergelijk Cass. 8 november 2004, TBH 2005, nr. 2005/5, p. 512, noot M. Godfroid.

(Nederlandse rechtspraak is beschikbaar via de website www.rechtspraak.nl ).