Article

– Wetsontwerp tot wijziging van het Wetboek van Vennootschappen en van de wet van 17 juli 1975 met betrekking tot de boekhouding van de ondernemingen (Publicatie BS hangende), R.D.C.-T.B.H., 2012/3, p. 314-315

Wetsontwerp tot wijziging van het Wetboek van Vennootschappen en van de wet van 17 juli 1975 met betrekking tot de boekhouding van de ondernemingen (Publicatie BS hangende)

Het wetsontwerp vormt het tweede luik van de omzetting in Belgisch recht van richtlijn 2009/49/EG teneinde de administratieve lasten inzake financiële verslaggeving en controle van jaarrekeningen voor middelgrote ondernemingen te verminderen. Het wetsontwerp geeft in het bijzonder uitvoering aan artikel 2 van de richtlijn. Een eerste deel werd omgezet bij KB van 7 november 2011 (zie vorige editie) dat toeliet dat middelgrote ondernemingen niet langer bepaalde informatie moeten opnemen in de toelichting bij de jaarrekening.

Het wetsontwerp voegt een nieuwe paragraaf toe aan artikel 110 W.Venn. dat een vennootschap verplicht om een geconsolideerde jaarrekening en jaarverslag op te stellen indien ze één of meer dochterondernemingen controleert. Hier wordt nu aan toegevoegd dat een vennootschap niet langer verplicht is om een geconsolideerde jaarrekening en jaarverslag op te stellen indien zij alleen maar dochterondernemingen heeft die - gelet op de beoordeling van het geconsolideerd vermogen, de geconsolideerde financiële positie of het geconsolideerd resultaat - individueel en tezamen slechts van te verwaarlozen betekenis zijn. Het begrip 'van te verwaarlozen betekenis' wordt niet gedefinieerd. Er kan wel worden verwezen naar artikel 107 KB/W.Venn. waar het begrip reeds wordt gebruikt om de consolidatiekring van een vennootschap te bepalen. In de memorie van toelichting bij de wet wordt ook een advies van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen over het begrip 'van te verwaarlozen betekenis' in het vooruitzicht gesteld.

Ten slotte worden artikel 125 W.Venn. en artikel 14 van de boekhoudwet van 17 juli 1975 gewijzigd om mogelijk te maken dat ook de afgevaardigde van de minister afwijkingen van de boekhoudkundige regels zal kunnen toekennen. Een typisch toepassingsgeval betreft een onderneming die een boekhouding in USD wil voeren. Nu schrijft de wet voor dat de minister die de Economische Zaken onder zijn bevoegdheid heeft, deze afwijkingen toekent. Een dergelijke beslissing zal voortaan rechtstreeks door de administratie kunnen gebeuren.

BOEKHOUDING EN JAARREKENING - ALGEMEEN
Geconsolideerde jaarrekening
COMPTABILITÉ ET COMPTES ANNUELS - GÉNÉRALITÉS
Comptes consolidés