Article

Actualité : Hof van beroep Antwerpen (4de k.), 12/09/2011, R.D.C.-T.B.H., 2012/1, p. 98-99

Hof van beroep Antwerpen (4de k.)12 september 2011

Zaak: nrs. AR 2010/AR/146, 2010/AR/342 en 2010/AR/361
SCHEEPVAARTONGEVALLEN
Hulp en berging - Sleep- en duwvaart - Duwcombinatie - Eenheid t.o.v. derden zoals een hulpverlener - In solidum gehoudenheid - Onderlinge verhouding tussen duwboot en duwbak


ACCIDENTS DE NAVIGATION
Assistance et sauvetage - Poussage et remorquage - Unité à l'égard de tiers comme une seule assistance - Responsabilité in solidum - Relation interne entre remorqueur et pousseur


Een duwkonvooi bestaande uit de duwboot 'Karin', eigendom van L. de Meyer BV, en de duwbak 'Orchilla', eigendom van dhr. Maldrie, raakte in problemen door het uitvallen van de stuurinrichting van de duwboot, waardoor assistentie verleend diende te worden door URS. Zowel de duwboot als de duwbak werden gehuurd door rederij CFNR, die de combinatie gebruikte voor het uitvoeren van transportopdrachten. URS factureerde het hulploon via CFNR aan 'kapitein & eigenaars van het ms. Karin / Orchilla'. de eigenaar van de duwboot 'Karin' betaalde vervolgens 1/3 van het hulploon; het saldo bleef onbetaald. URS sprak vervolgens de eigenaars van de duwboot en van de duwbak en de huurder CFNR aan in betaling van het openstaande saldo.

Een duwkonvooi is t.o.v. derden als één schip te beschouwen. Dit principe werd door het Hof van Cassatie (11 september 1981, RW 1981-82, 1076) bevestigd inzake aanvaring, maar geldt ook in andere situaties. Ten opzichte van de hulpverlener zijn de samenstellende bestanddelen van het konvooi derhalve in solidum gehouden tot betaling van het hulploon. Een mogelijke interne afspraak tussen duwboot en duwbak over de verdeling van het hulploon is niet tegenstelbaar aan de hulpverlener. URS kan zowel de eigenaar van de duwboot 'Karin' als de eigenaar van de duwbak 'Orchilla' aanspreken in betaling van het volledige hulploon.

De eigenaar van de duwbak 'Orchilla' vroeg vervolgens het hulploon waartoe hij lastens URS veroordeeld was terug van CFNR, als huurder en gebruiker van de duwbak. de verhouding tussen de eigenaar en de huurder van de duwbak is een contractuele verhouding, in casu beheerst door een 'duwbakkenhuurovereenkomst'. deze overeenkomst voorzag dat de huurder CFNR aansprakelijk is voor alle schade ten gevolge van het gebruik van de bak, waaronder hulploonvorderingen, voor zover deze schade echter niet gedekt wordt door een verzekering. de huurovereenkomst voorzag tevens dat de eigenaar een cascoverzekering voor de duwbak diende af te sluiten op de gebruikelijke condities. Aangezien de afgesloten cascopolis het te betalen hulploon dekt, is geen verhaal mogelijk op de huurder CFNR.

De eigenaar van de duwbak 'Orchilla' vorderde het hulp­loon waartoe hij lastens URS veroordeeld was tevens terug van de eigenaar van de duwboot 'Karin'. Tussen deze beide eigenaars bestaat geen contractuele relatie; zij hebben weliswaar beiden hun schip verhuurd aan dezelfde partij (CFNR), doch tussen hen onderling werd geen contract gesloten. De vordering van de eigenaar van de duwbak lastens de eigenaar van de duwboot is het regres van de ene in solidum gehouden schuldenaar ten aanzien van de andere, in essentie gebaseerd op onrechtmatige daad. In casu stelt het hof vast dat, aangezien de stuurinstallatie uitgevallen is, de duwboot 'Karin' een gebrek vertoonde. Aan de duwbak daarentegen kan geen enkel verzuim of verkeerde handeling verweten worden. derhalve dient de eigenaar van de duwboot het te betalen hulploon te vergoeden aan de eigenaar van de duwbak.