Article

– Koninklijk besluit van 7 november 2011 tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van Vennootschappen (BS 21 november 2011), R.D.C.-T.B.H., 2012/1, p. 96

Koninklijk besluit van 7 november 2011 tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van Vennootschappen (BS 21 november 2011)

Het KB van 7 november 2011 voorziet in de omzetting in Belgisch recht van richtlijn 2009/49/EG ten einde de administratieve lasten voor middelgrote ondernemingen te verminderen, door hen niet langer te verplichten om bepaalde gegevens te vermelden in de toelichting bij de jaarrekening. Middelgrote ondernemingen moeten het volledige schema van de jaarrekening gebruiken, net als grote ondernemingen en beursgenoteerde kleine ondernemingen. De toelichting die bij het volledige schema van de jaarrekening moet worden verstrekt (zie art. 91 KB/W.Venn.) is uitgebreider dan onder het verkorte schema (zie art. 94 KB/W.Venn.) dat kleine ondernemingen mogen gebruiken. Het KB van 7 november 2011 wijzigt artikel 91 KB/W.Venn. zodat middelgrote ondernemingen die niet meer dan één van de criteria bedoeld in artikel 16, § 1, 1ste lid W.Venn. overschrijden, bepaalde aanvullende gegevens (zoals opgenomen in art. 91, A KB/W.Venn.) kunnen weglaten in de toelichting bij de jaarrekening. Het betreft voornamelijk informatie inzake de oprichtingskosten en de uitsplitsing van de netto-omzet.

Er wordt ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele andere wijzigingen aan te brengen aan het KB/W.Venn. Zo is een maatschap, tijdelijke handelsvennootschap of stille handelsvennootschap niet langer verplicht om de jaarrekening openbaar te maken van elk van de ondernemingen waarvoor zij onbeperkt aansprakelijk is. Er wordt ook verduidelijkt dat artikel 91, A, XVIIIbis, b KB/W.Venn., dat handelt over de informatie inzake transacties met verbonden partijen die moet worden opgenomen in de toelichting bij de jaarrekening, enkel van toepassing is op naamloze vennootschappen.

In het KB/W.Venn. worden voorts enkele bepalingen opgenomen die verduidelijken dat de partiële splitsing op boekhoudkundig vlak volgens het continuïteitsbeginsel (neutraal) kan worden verwerkt. In de artikels­gewijze bespreking van het KB van 7 november 2011 wordt overigens verwezen naar het CBN-advies 2009/11 inzake de boekhoudkundige verwerking van partiële splitsingen.

Ten slotte werden nog enkele technische wijzigingen aangebracht aan het KB/W.Venn. Onder meer de verwijzing naar het BTW-nummer (dat dient te worden vermeld) wordt vervangen door ondernemingsnummer en de verwijzing naar het personeelsregister wordt vervangen door een verwijzing naar de onmiddellijke aangifte van tewerkstelling (DIMONA-verklaring).

De wijzigingen treden in werking vanaf de tiende dag na publicatie in het Belgisch Staatsblad. De administratieve vereenvoudigingen voor middelgrote ondernemingen vermeld in de eerste paragraaf hierboven zijn al van toepassing op boekjaren die starten op of ná 1 januari 2011.

BOEKHOUDING EN JAARREKENING - ALGEMEEN
Rekeningen
COMPTABILITÉ ET COMPTES ANNUELS - GÉNÉRALITÉ
Comptes