Article

Actualité : Gerecht van de Europese Unie, 14/04/2011, R.D.C.-T.B.H., 2011/7, p. 738

Gerecht van de Europese Unie 14 april 2011

MEDEDINGING
Europees mededingingsrecht - Horizontale overeenkomsten - Toetredingsreglement - Debet- en kredietkaarten - Beperking van mededinging - Potentiële concurrentie

Visa Europe e.a. / Europese Commissie

Zaak: T-461/07

In het bestreden besluit had de Europese Commissie een geldboete opgelegd aan Visa Europe en Visa International omdat zij gedurende 6,5 jaar geweigerd hadden om Morgan Stanley, een potentiële concurrent voor het aanbieden van zgn. 'acquiringdiensten' voor debet- en kredietkaarten, te aanvaarden als lid van de regio 'Europese Unie' van Visa International. Het Gerecht oordeelt dat de Commissie terecht kon besluiten dat de alternatieven voor Morgan Stanley om toe te treden tot de acquiringmarkt, theoretisch en onzeker waren en in ieder geval complexer en duurder zouden zijn dan het aanbieden van acquiringdiensten als lid van Visa. De Commissie kon Morgan Stanley ook terecht als een potentiële concurrent voor de acquiringmarkt beschouwen die voor een versterking van de mededinging op die markt zou hebben gezorgd.

Ook het verzoek tot intrekking of vermindering van de door de Commissie opgelegde geldboete acht het Gerecht ongegrond zodat het beroep van Visa in zijn geheel wordt verworpen.