Article

Actualité : Rechtbank van eerste aanleg Dendermonde, 18/02/2011, R.D.C.-T.B.H., 2011/7, p. 734-735

Rechtbank van eerste aanleg Dendermonde 18 februari 2011

FAILLISSEMENT
Gevolgen - Verbintenissen - Verplichtingen onder het afvalstoffendecreet
Zaak: nr. 08/1790/A

Overeenkomstig artikel 37 van het afvalstoffendecreet geschiedt de ambtshalve verwijdering van de in overtreding van artikel 12 achtergelaten afvalstoffen op kosten van de overtreder.

In een procedure ingeleid door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) die het nodige deed voor de verwijdering van de afvalstoffen en daarvan de kosten wenst te verhalen, stelt zich dan ook de vraag wie in strijd met artikel 12 van het afvalstoffendecreet de afvalstoffen heeft achtergelaten of beheerd.

De NV Alvat België werd aangemaand om de gevaarlijke en andere afvalstoffen zoals die werden geïnventorieerd te verwijderen. Gezien NV Alvat België niet overging tot de verwijdering werd de burgemeester van de gemeente Buggenhout bij aangetekend schrijven d.d. 18 oktober 1995 door de Milieu-inspectie aangemaand om de afvalstoffen te verwijderen.

De NV Alvat België werd failliet verklaard bij vonnis van de rechtbank van koophandel te Brussel d.d. 19 december 1995. Nadien werden bepaalde delen van het handelsfonds van de gefailleerde - waaronder de vaten met afvalstoffen - verkocht aan een derde, eerste verweerder in onderhavige procedure, doch de procedure der verwijdering werd enkel ingezet tegen de NV Alvat België in faillissement, haar bestuurder en de curator.

Vermits OVAM er zelf is van uit gegaan dat NV Alvat België de overtreder was in de zin van het afvalstoffendecreet, vermits zij enkel de NV Alvat België en nadien haar curator heeft betrokken in de procedure ter verwijdering van de afvalstoffen, is de huidige vordering enkel en alleen gegrond tegen de tweede verweerster q.q., d.i. de curator van de NV Alvat België.

De rechtbank stelt dat er verrijking zonder oorzaak is nu de gronden die eigendom waren van de NV Alvat België sinds de verwijdering van het afval door OVAM of althans in opdracht en op kosten van OVAM, meer waarde hebben dan voordien.

Het faillissement doet geen afbreuk aan de verantwoordelijkheden voor het verwijderen van de afvalstoffen. De vordering van OVAM lastens de curator van het faillissement van de NV Alvat België is dan ook gegrond.

Of de schuld al dan niet een schuld is van de boedel dan wel al dan niet dient opgenomen te worden in het passief zal door de bevoegde rechtbank van koophandel moeten beoordeeld worden.