Article

Droit des assurances, R.D.C.-T.B.H., 2011/6, p. 598

M. Fontaine, Droit des assurances (4de ed.), Brussel, Larcier, 2010, 655 p. en
M. Fontaine,
Verzekeringsrecht (2de ed.) Brussel, Larcier, 2011, 698 p.


Professor emeritus UCL Marcel Fontaine blijft geschiedenis schrijven!

In een periode van enkele maanden, verblijdt hij ons met twee standaardwerken over de Belgische reglementering inzake verzekeringen.

Vooreerst de Franstalige uitgave, Droit des assurances, die we bewonderen als de volgroeide 4de editie van zijn oorspronkelijk in 1975 verschenen Précis.

Daarnaast zijn 2de Nederlandstalige uitgave die een volledige vertaling is van die 4de editie, met zorg, nuance en deskundigheid gerealiseerd door zijn Gentse collega professor Kris Bernauw.

Zoals reeds in de Franstalige uitgave van 2006, ligt het accent op de Belgisch reglementering van de landverzekeringsovereenkomst, deze keer met nog meer aandacht voor de omkadering in het Europees recht en de daarin ontwikkelde verwijzingsregels. Gezien de omvang van de materie werd ook in deze edities niet ingegaan op de specifieke regels van de bijzondere overeenkomsten brand, leven en BA motorrijtuigenverzekering. Daarnaast bespreekt de auteur de verzekeringstechniek, alsook de economische en maatschappelijke rol van verzekeringen. De basisprincipes van de controle op verzekeringsondernemingen en de reglementering inzake de verzekeringstussenpersonen in de Europese verzekeringsmarkt ronden deze focus op de verzekeringsovereenkomst mooi af.

Deze uitgaven analyseren de talrijke wijzigingen van de wet op de landverzekeringsovereenkomst (7 op 4 jaar tijd), alsook de nieuwe reglementering van de verzekering van terrorisme, de ziekteverzekeringen, de schuldsaldoverzekering, de herverzekering en de Europese verwijzingsregels inzake het recht van toepassing op de verzekeringsovereenkomst. Niet te verwonderen is ook de aandacht voor de recente ontwikkelingen in (Europese) wetgeving en rechtspraak inzake discriminatie en verzekering.

Beide boeken verwerken de wetgeving, rechtspraak en rechtsleer gepubliceerd tot 2009 en de eerste publicaties van 2010. Dat dit geen sinecure is mag blijken uit het feit dat de bibliografie niet minder dan 78 pagina's telt met gemiddeld 20 referenties per pagina. Gerangschikt volgens voorbereidende werken, wetgevingsbundels en overzichten van rechtspraak, documentatiebundels en verslagboeken van colloquia, bijdragen in boeken en tijdschriften vindt men, naast de schare aan Belgische Franstalige en Nederlandstalige auteurs, ook verwijzingen naar verzekeringsrechtelijke experten uit de ons omringende landen. Te denken alleen al aan de tijd die letterlijk 'kruipt' in het opstellen van deze lijst, geeft een indicatie van het omvangrijk en analytisch monnikenwerk dat de auteur heeft verricht. Handig voor verder naslagwerk of wetenschappelijke uitdieping is dat deze omvangrijke bibliografie nog steeds is opgebouwd volgens een zeer toegankelijk classificatieschema dat toelaat snel per trefwoord de gewenste informatie te vinden.

Zonder daarbij op enige wijze afbreuk te doen aan de rijkheid en grondigheid van de 'core tekst', zijn in deze standaardwerken de voetnoten bijzonder en hoogst lezenswaardig.

In deze voetnoten vindt men niet alleen vaak een beknopte maar accurate bespreking van de genuanceerde en soms ook tegenstrijdige stellingen in de rechtsleer. Hierin laat de auteur zijn, vaak ook kritische, mening en standpunt horen.

Gelukkig voor de, soms gehaaste, lezer sluiten beide boeken af met een handige trefwoordenregister en een uitgebreide inhoudstafel.

Marcel Fontaine heeft zijn naam van gerenommeerd auteur, grondig onderzoeker, didactisch verteller en synthetiserend expert opnieuw waargemaakt.

Bent u in België professioneel bezig met verzekeringen, of wilt u zich in één of ander verzekeringsrechtelijk aspect verdiepen? Dan hoort zowel dit Franstalig als dit Nederlandstalig standaardwerk ook thuis op de eerste plank in uw boekenrek.