Article

Actualité : Hof van Justitie van de Europese Unie, 17/02/2011, R.D.C.-T.B.H., 2011/5, p. 506

Hof van Justitie van de Europese Unie 17 februari 2011

MEDEDINGING
Europees mededingingsrecht - Machtspositie - Misbruiken - Telecommunicatie - Elektronische communicatie - Marge-uitholling

Konkurrensverket / TeliaSonera Sverige AB

Zaak: nr. C-52/09

In dit arrest bevestigt het Hof van Justitie dat een tariefpraktijk van een onderneming met een machtspositie die ertoe leidt dat de marges van minstens even efficiënte concurrenten worden uitgehold ('margin squeeze'), bij gebrek aan enige objectieve rechtvaardiging op zich een misbruik van machtspositie kan vormen [1]. Dit is het geval indien het verschil tussen de groothandelsprijzen en de eindgebruikerstarieven van die onderneming negatief of ontoereikend is waardoor een minstens even efficiënte concurrent op de kleinhandelsmarkt niet kan concurreren met de dominante onderneming. Daarbij is het niet relevant dat de onderneming met een machtspositie niet verplicht wordt om op de groothandelsmarkt bepaalde diensten aan te bieden aan haar concurrenten op de kleinhandelsmarkt. Ook de mate van marktmacht en de omvang van de machtspositie (meer bepaald of de onderneming ook een machtspositie geniet op de kleinhandelsmarkt) zijn niet van belang bij de vraag of marge-uitholling een misbruik vormt.

Om een dergelijke praktijk als misbruik van machtspositie te kunnen beschouwen, moet worden aangetoond dat de minstens even efficiënte concurrenten als gevolg van de praktijk van de betrokken markt kunnen worden verdreven. Bij de beoordeling van de effecten van de marge-uitholling moet worden nagegaan of het groothandelsproduct onmisbaar is voor de levering van het kleinhandelsproduct maar, ook indien dit niet het geval is, kan niet worden uitgesloten dat de 'margin squeeze' potentieel mededingingsverstorende effecten kan hebben op de betrokken markten.

[1] Zie over deze problematiek ook: L. Gyselen, “Misbruik van machtspositie in het Europees mededingingsrecht”, TBH, 2010/5, (379) 390-391; Actualiteit Mededinging, TBH, 2008/8, 745; Actualiteit Mededingingsrecht en gereguleerde sectoren, TBH, 2011/1, 87.