Article

Financiële markten – Marktregels – Openbare uitgifte, R.D.C.-T.B.H., 2011/3, p. 257

FINANCIËLE MARKTEN

Marktregels - Openbare uitgifte

7 december 2010 - Koninklijk besluit met betrekking tot vastgoedbevaks

Publicatie: 28 december 2010 (2de ed.)

Door middel van het koninklijk besluit met betrekking tot vastgoedbevaks (BS 28 december 2010) werd de wettelijke regeling van toepassing op de instellingen voor collectieve belegging die investeren in vastgoed (de 'vastgoedbevaks') gewijzigd. De bedoeling bestond erin om een aantal tekortkomingen van de vorige regelgeving (KB van 10 april 1995) weg te werken, zodat de vastgoedbevak de nodige bescherming van de beleggers blijft waarborgen en haar aantrekkelijk karakter behoudt.

Zo wordt bijvoorbeeld de fiscaal gunstige behandeling van de vastgoedbevak (ze is fiscaal transparant indien aan een aantal voorwaarden is voldaan) uitgebreid tot haar dochtervennootschappen. Vastgoedbevaks krijgen voortaan de mogelijkheid om, met opheffing van voorkeurrecht en een verkorte aanbiedingsperiode (minder dan de 15 dagen die op heden zijn voorgeschreven), geld op te halen op de kapitaalmarkt.

Verder gelden er ook nieuwe regels om de voor uitkering vatbare winsten van de vastgoedbevak te berekenen en wordt het mogelijk om een 'stock dividend' (aandelen i.p.v. cash) met discount (disagio) aan te bieden aan de aandeelhouders van de vastgoedbevak.

De regel van de 30% free float wordt veralgemeend (en moet dus niet enkel op het ogenblik van de beursintroductie vervuld zijn). Het is de verantwoordelijkheid van de promotor van de vastgoedbevak om erop toe te zien dat deze regel wordt gerespecteerd (tot 3 jaar na introductie of langer ingeval ook controle na 3 jaar).

Het Koninklijk Besluit versoepelt eveneens de mogelijkheid voor de vastgoedbevak om deel te nemen in PPS-(publiek-private samenwerking) projecten.

Inzake corporate governance wordt voorgeschreven dat het bestuursorgaan van de vastgoedbevak minstens drie onafhankelijke bestuurders/zaakvoerders moet tellen. Daar veel vastgoedbevaks commanditaire vennootschappen op aandelen zijn, werden nog een aantal bijkomende regels toegevoegd om een transparant bestuur te waarborgen. In dezelfde zin gelden er ook nieuwe regels voor de deskundige die de vastgoedportefeuille moet waarderen. Zo wordt bijvoorbeeld een systeem van rotatie opgelegd.

De nieuwe regeling is op 7 januari 2011 in werking getreden.