Article

Actualité : Hof van Justitie van de Europese Unie, 14/10/2010, R.D.C.-T.B.H., 2011/1, p. 87

Hof van Justitie van de Europese Unie 14 oktober 2010

MEDEDINGING
Europees mededingingsrecht - Machtspositie - Misbruiken - Marge-uitholling - Gereguleerde markt - Elektronische communicatie

Deutsche Telekom / Europese Commissie

Zaak: nr. C-280/08 P

Het Hof van Justitie bevestigt dat de tussenkomst van een regelgevende instantie die een prijsplafond oplegt, de aansprakelijkheid van een onderneming met een machtspositie niet opheft wanneer die onderneming, ondanks die tussenkomst, beschikt over een zekere speelruimte om haar tarieven aan te passen en op die manier het misbruik van machtspositie te beëindigen.

Voorts moet voor de beoordeling of er sprake is van marge-uitholling of een zgn. margin squeeze niet worden aangetoond dat de groothandelsprijzen of de kleinhandelsprijzen van de onderneming met een machtspositie op zich een misbruik vormen: het is de marge tussen beide tarieven die moet worden beoordeeld. Het Hof van Justitie bevestigt ook dat het criterium om vast te stellen of bepaalde tariefpraktijken een misbruik vormen, gebaseerd moet zijn op de kosten en de strategie van de onderneming met een machtspositie zelf en niet die van haar concurrenten.