Article

Vennootschappen – Herstructurering – Fusie, R.D.C.-T.B.H., 2011/1, p. 78-79

VENNOOTSCHAPPEN

Herstructurering - Fusie

Koninklijk besluit van 10 september 2010 tot wijziging van het KB/W.Venn. houdende vaststelling van de wijze waarop het buitenlandse register in kennis wordt gesteld van de van kracht geworden grensoverschrijdende fusie (BS 18 oktober 2010)

Op het einde van een grensoverschrijdende fusie, waarbij de Belgische vennootschap de overnemende vennootschap is, dient het buitenlandse handelsregister op de hoogte te worden gesteld van de van kracht geworden grensoverschrijdende fusie. Vaak zal het buitenlandse handelsregister immers weigeren om de inschrijving van de overgenomen vennootschap te schrappen zonder zulke officiële kennisgeving.

Artikel 772/14, 3de alinea W.Venn. machtigt de Koning om de wijze te bepalen waarop die kennisgeving moet gebeuren te bepalen. Dit werd nu geregeld door het KB van 10 september 2010. Alhoewel de griffie van de rechtbank van koophandel in de praktijk al kon worden overhaald om een officiële kennisgeving te sturen naar een buitenlands handelsregister, wordt nu ook wettelijk vastgelegd dat de griffie van de bevoegde rechtbank van koophandel het buitenlandse handelsregister op de hoogte brengt. Zij krijgt hiervoor een standaardformulier ter beschikking. Bij elektronische neerlegging gebeurt de kennisgeving rechtstreeks door de instrumenterende Belgische notaris.