Article

Vennootschappen – Naamloze vennootschap – Effecten – Overdracht en overgang, R.D.C.-T.B.H., 2010/3, p. 280

VENNOOTSCHAPPEN

Naamloze vennootschap - Effecten - Overdracht en overgang

Wet van 18 januari 2010 tot wijziging van de wet van 11 januari 1993 tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme, en het Wetboek van Vennootschappen

Op 26 januari 2010 werd in het Belgisch Staatsblad een wet gepubliceerd die de Europese richtlijn 2005/60/EG tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme implementeert in de bestaande Belgische antiwitwasregels. Deze wet voegt, onder andere, een nieuw artikel 515bis toe aan het W.Venn. Artikel 515bis W.Venn. verplicht elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die 25% of meer van de stemrechtverlenende effecten verwerft van een naamloze vennootschap die aandelen aan toonder of gedematerialiseerde aandelen heeft uitgegeven, om de betrokken vennootschap hiervan in kennis te stellen binnen vijf werkdagen. De kennisgeving is eveneens verplicht bij overdracht van effecten wanneer als gevolg hiervan de stemrechten zakken onder voormelde drempel van 25%. De kennisgeving is niet verplicht bij verwerving/overdracht van de aandelen van een naamloze vennootschap die onderworpen is aan de transparantieverplichtingen van de wet van 2 mei 2007 op de openbaarmaking van belangrijke deelnemingen (nl. beursgenoteerde vennootschap) of die vrijwillig gelijkaardige transparantieverplichtingen heeft opgenomen in haar statuten. De betrokken vennootschap is verplicht om deze informatie in bepaalde gevallen door te geven aan de financiële instelling waarop zij een beroep wenst te doen.

Het nieuwe artikel 515bis W.Venn. treedt in werking op 5 februari 2010. Personen die op het ogenblik van de inwerkingtreding rechtstreeks of onrechtstreeks eigenaar zijn van meer dan 25% van de aandelen of stemrechten van een naamloze vennootschap waarop artikel 515bis W.Venn. van toepassing is, moeten de betrokken vennootschap hiervan kennis geven binnen zes maanden na de inwerkingtreding.