Article

Burgerlijk recht – Bijzondere overeenkomsten – Koop-verkoop – Internationale koop, R.D.C.-T.B.H., 2010/1, p. 98

BURGERLIJK RECHT

Bijzondere overeenkomsten - Koop-verkoop - Internationale koop

Scandinavische landen overwegen toetreding tot Deel II van het Weens Koopverdrag

Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden zijn de enige vier landen die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid voorzien in artikel 92 van het Weens Koopverdrag (CISG) om de toepassing van Deel II van het Verdrag uit te sluiten. Dit Deel II (art. 14-24) bevat de regels over contractsluiting. Bij de ondertekening van het Verdrag waren de Scandinavische landen van mening dat de regels over de herroepbaarheid van een aanbod (art. 16) te ver gingen. Bovendien zouden regels die enkel betrekking hebben op contractsluiting, maar niet op de geldigheid van het contract tot onzekerheid leiden.

Meteen rees er veel kritiek op deze uitsluiting en haar motieven. De uitsluiting kon overigens niet verhinderen dat Deel II soms toch van toepassing was in de Scandinavische landen. Artikel 1 CISG vereist voor de toepassing van het verdrag immers niet noodzakelijk dat zowel koper als verkoper in een verdragsstaat gevestigd zijn. Daarom kan Deel II van het verdrag in bepaalde gevallen ook toegepast worden in een staat die wat dat Deel betreft geacht wordt geen verdragsstaat te zijn, nl. indien het toepasselijke IPR verwijst naar het recht van een verdragsstaat die Deel II niet heeft uitgesloten.

Nu hebben de ministers van Justitie van Denemarken, Finland en Zweden aangekondigd dat ze de verklaring op grond van artikel 92 zullen intrekken. Vanaf 2011 zullen deze landen dan ook lid zijn van Deel II. Noorwegen overweegt stappen in dezelfde richting te nemen.