Article

Vennootschappen – Herstructurering – Fusie – Splitsing, R.D.C.-T.B.H., 2010/1, p. 91-92

VENNOOTSCHAPPEN

Herstructurering - Fusie - Splitsing

Richtlijn 2009/109/EG van 16 september 2009 tot wijziging van de richtlijnen 77/91/EEG, 78/855/EEG, 82/891/EEG en 2005/56/EG wat verslaggevings- en documentatieverplichtingen in geval van fusies en splitsingen betreft

Het doel van deze nieuwe richtlijn is om de informatieverplichtingen voor vennootschappen die zijn betrokken bij fusies of splitsingen te verlichten. Bovendien tracht de richtlijn ervoor te zorgen dat de openbaarmakingsverplichtingen bij grensoverschrijdende fusies vergelijkbaar zijn met die voor binnenlandse fusies. Vandaag is dit niet steeds het geval.

Momenteel verplicht het W.Venn. om het fusie- of splitsingsvoorstel zes weken voorafgaandelijk aan de algemene vergadering waarop het voorstel zal worden goedgekeurd neer te leggen ter griffie. Deze verplichting kan in de toekomst worden vervangen door het fusie- of splitsingsvoorstel voor dezelfde periode ononderbroken via de website van de vennootschap openbaar te maken. Ook de verplichting om bepaalde informatie ter beschikking te stellen op de maatschappelijke zetel vanaf minstens één maand voor de algemene vergadering kan worden vervangen door een publicatie van deze informatie op de website van de vennootschap. Bovendien wordt voor binnenlandse fusies aan lidstaten de mogelijkheid gegeven om toe te laten dat de aandeelhouders met unanimiteit kunnen verzaken aan het bijzondere verslag van de raad van bestuur. Voor binnenlandse fusies wordt echter niet de mogelijkheid geboden om te verzaken aan het verslag van de commissaris/bedrijfsrevisor. Ten slotte voorziet de richtlijn nog in de mogelijkheid om de aandeelhouders toe te laten om met unanimiteit te verzaken aan de verplichting (voor zover van toepassing) om tussentijdse cijfer op te stellen bij een binnenlandse fusie.

De richtlijn moet uiterlijk op 30 juni 2011 zijn omgezet door de lidstaten.