Article

VENNOOTSCHAPPEN – Vennootschappen met rechtspersoonlijkheid: gemeenschappelijke bepalingen – Boekhouding vennootschap – Jaarrekening, R.D.C.-T.B.H., 2009/9, p. 976

VENNOOTSCHAPPEN

Vennootschappen met rechtspersoonlijkheid: gemeenschappelijke bepalingen - Boekhouding vennootschap - Jaarrekening

Koninklijk besluit van 10 augustus 2009 tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van Vennootschappen en van het koninklijk besluit van 12 september 1983 tot bepaling van de minimumindeling van een algemeen rekeningstelsel

Het KB van 10 augustus 2009 verplicht vennootschappen om voor de boekjaren die starten vanaf 1 september 2008 bijkomende gegevens op te nemen in de toelichting bij de jaarrekening. Zo dient voortaan de aard en het zakelijke doel van buitenbalans regelingen te worden opgenomen, mits de risico's of voordelen die uit dergelijke regelingen voorvloeien van enige betekenis zijn en voor zover de openbaarmaking van dergelijke risico's of voordelen noodzakelijk is voor de beoordeling van de financiële positie van de vennootschap. Genoteerde vennootschappen, vennootschappen waarvan de effecten zijn toegelaten tot de verhandeling op een MTF en grote vennootschappen (nl. vennootschappen die meer dan één van de criteria van art. 16 § 1, eerste lid W.Venn. overschrijden) moeten ook de financiële gevolgen van dergelijke buitenbalans regelingen vermelden.

Een tweede nieuwigheid is dat genoteerde vennootschappen, vennootschappen waarvan de effecten zijn toegelaten tot de verhandeling op een MTF en grote vennootschappen transacties van enige betekenis met verbonden partijen buiten normale marktvoorwaarden moeten beschrijven in de toelichting bij de jaarrekening. Onder “verbonden partijen” vallen verbonden ondernemingen, maar ook managers in een sleutelpositie en echtgenoten van leden van leidinggevende, toezichthoudende of bestuursorganen. Transacties tussen 100%-groepsvennootschappen onderling moeten niet worden beschreven. Een NV die niet tot de drie voormelde categorieën van vennootschappen behoort, dient enkel transacties buiten normale marktvoorwaarden te vermelden die - direct of indirect - zijn aangegaan met haar voornaamste aandeelhouders of met de leden van de leidinggevende, de toezichthoudende of de bestuursorganen.

Verder dienen vennootschappen die het volledige schema van de jaarrekening hanteren en die vrijgesteld zijn van de consolidatieverplichting bijkomende informatie in verband met de bezoldiging van hun commissaris in de toelichting te vermelden.