Article

Hof van beroep Antwerpen, 31/07/2009, R.D.C.-T.B.H., 2009/7, p. 657

Hof van beroep Antwerpen 31 juli 2009

INSOLVENTIE -- CONTINUÏTEIT VAN DE ONDERNEMINGEN
Gerechtelijke reorganisatie - Algemeen - Termijn van opschorting
Rekening houdende met de specifieke sector van de onderneming - te weten een restaurant in de eerder hogere prijsklasse waarvan het cliënteel in de zomervakantie normaal terugvalt - wordt de door de eerste rechter op twee maanden bepaalde termijn van opschorting door het hof van beroep tot zes maanden verlengd.
INSOLVABILITE -- CONTINUITE DES ENTREPRISES
Réorganisation judiciaire - Généralités - Durée du sursis
Compte tenu du secteur spécifique de l'entreprise - à savoir un restaurant d'une classe de prix plutôt élevée dont la clientèle diminue normalement pendant les vacances d'été - le délai du sursis de deux mois fixé par le premier juge est porté à six mois par la cour d'appel.

BVBA C.

Zet.: V. Lenders en F. Peeters (kamervoorzitters) en E. Lemmens (raadsheer)
Pl.: Mr. B. Stalmans
1. Antecedenten - Procedure

Bij verzoekschrift d.d. 19 juni 2009 heeft BVBA C. bij toepassing van de wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van ondernemingen aan de rechtbank van koophandel te Hasselt gevraagd een procedure tot gerechtelijke organisatie te openen en de termijn van opschorting op zes maanden te bepalen.

Bij beschikking van 19 juni 2009 heeft de rechtbank van koophandel te Hasselt de heer R. Nulens aangesteld als gedelegeerd rechter.

In een vonnis d.d. 1 juli 2009 heeft de rechtbank van koophandel te Hasselt het verzoek ten dele gegrond verklaard en de procedure tot gerechtelijke reorganisatie geopend verklaard en een termijn van opschorting verleend tot 1 september 2009. Dit laatste omdat de eerste rechter “… niet overtuigd is van de haalbaarheid en het resultaat van de door verzoekster voorgestelde maatregelen”.

BVBA C. heeft bij een ter griffie van het hof op 7 juli 2009 neergelegd verzoekschrift een beperkt hoger beroep ingesteld.

Zij verzoekt het hof om de termijn van opschorting zoals door haar gevraagd vast te stellen op zes maanden.

2. Beoordeling

De door BVBA C. voorgestelde en in het bestreden vonnis aangehaalde bedrijfsreorganisatiemaatregelen bieden de medio 2007 opgestarte onderneming (een restaurant in H.) een voldoende reële kans tot remediëring van de rentabiliteits- en liquiditeitsproblemen van de onderneming.

De door de eerste rechter op twee maanden bepaalde termijn van opschorting is dan ook, mede rekening houdende met de specifieke sector van de onderneming - te weten een restaurant in de eerder hogere prijsklasse waarvan het cliënteel in de zomervakantie normaal terugvalt - onvoldoende en wordt door het hof verlengd zoals hierna bepaald.

Om deze redenen:

Het hof, na behandeling in raadkamer,

Recht doende op eenzijdig verzoekschrift;

Gelet op artikel 24 van de wet van 15 juni 1935 op het taalgebruik in gerechtszaken;

Verklaart het hoger beroep gegrond als volgt;

Wijzigt het bestreden vonnis in die mate dat de daarin bepaalde opschorting vastgesteld wordt tot 31 december 2009.

Laat de kosten ten laste van BVBA C.

Beveelt de publicatie bij uittreksel van dit arrest in het Belgisch Staatsblad.

Note / Noot

Zie hierboven de bijdrage van prof. M. Grégoire, “La réorganisation judiciaire aux mains des juges: premières récoltes”, meer bepaald nr. 17.