Article

Hof van Cassatie, 26/06/2008, R.D.C.-T.B.H., 2008/8, p. 728-729

Hof van Cassatie 26 juni 2008

ZEKERHEDEN
Persoonlijke zekerheid - Faillissement - Bevrijding - Kosteloos karakter - Begrip
De kosteloze aard van de persoonlijke zekerheidstelling is het ontbreken van enig economisch voordeel, zowel rechtstreeks als onrechtstreeks, dat de persoonlijke zekerheidsteller kan genieten ten gevolge van de zekerheidstelling.
SÛRETÉS
Sûreté personnelle - Faillite - Décharge - Caractère gratuit - Notion
La nature gratuite du cautionnement porte sur l'absence de tout avantage économique, tant direct qu'indirect, que la caution peut obtenir grâce au cautionnement.

Commercial Finance Group NV / J. M., en D.B. H.

Zet.: I. Verougstraete (voorzitter), R. Boes en E. Waûters (afdelingsvoorzitters), E. Dirix en E. Stassijns (raadsheren)
O.M.: A. Van Ingelgem (advocaat-generaal met opdracht)
Pl.: Mr. H. Geinger
I. Rechtspleging voor het Hof

Het cassatieberoep is gericht tegen de arresten, op 8 januari 2007 en 17 september 2007 gewezen door het hof van beroep te Gent.

Raadsheer Eric Dirix heeft verslag uitgebracht.

Advocaat-generaal met opdracht André Van Ingelgem heeft geconcludeerd.

II. Cassatiemiddel

De eiseres voert in haar verzoekschrift een middel aan.

Het verzoekschrift is aan dit arrest gehecht en maakt er deel van uit.

III. Beslissing van het Hof
Beoordeling

1. Krachtens artikel 80, derde lid van de Faillissementswet, zoals ingevoerd bij artikel 7, 2° van de wet van 20 juli 2005 tot wijziging van de Faillissementswet van 8 augustus 1997 en houdende diverse fiscale bepalingen, evenals artikel 10, 4°, lid 2 van deze wet van 20 juli 2005, bevrijdt de rechtbank geheel of gedeeltelijk elke natuurlijke persoon die zich kosteloos persoonlijk zeker stelde voor de gefailleerde, wanneer zij vaststelt dat diens verbintenis niet in verhouding staat tot zijn inkomsten en tot zijn patrimonium, tenzij deze natuurlijke persoon zijn onvermogen frauduleus organiseerde.

Uit de parlementaire voorbereiding blijkt de bedoeling van de wetgever om enkel de natuurlijke personen te bevrijden die door hun bereidwilligheid verplicht zijn om de schulden van de gefailleerde te delgen, terwijl zij geen persoonlijk belang hebben bij de betaling van die schulden.

2. De kosteloze aard van de persoonlijke zekerheidstelling is het ontbreken van enig economisch voordeel, zowel rechtstreeks als onrechtstreeks, dat de persoonlijke zekerheidsteller kan genieten ten gevolge van de zekerheidstelling.

Of de zekerheidsteller al dan niet een concrete tegenprestatie heeft bedongen voor het aangaan van de zekerheidstelling is niet bepalend voor de oplossing van de vraag of de zekerheidstelling kosteloos is in de zin van de wet.

3. De arresten stellen vast dat de verweerders zich hebben borg gesteld tot zekerheid van een krediet aan de vennootschap waarvan zij de aandeelhouders zijn en dat de verweerster zaakvoerder is en de verweerder meewerkende vennoot.

De appelrechter oordeelt dat de omstandigheid dat een zaakvoerder of een bestuurder een belang hebben dat een krediet aan de vennootschap wordt toegekend omdat zij uit deze vennootschap een inkomen verwerven en zij, in het algemeen, er belang bij hebben dat de financiële positie van de vennootschap gedijt, nog niet maakt dat hun borgstelling voor de vennootschap niet kosteloos is, en beslist dat de borgstelling door de verweerders kosteloos is omdat niet wordt aangetoond dat zij enige vorm van vergoeding ontvangen voor deze zekerheidstelling.

4. Door op deze gronden te beslissen dat de borgstelling van de verweerders kosteloos is in de zin van artikel 80, derde lid van de Faillissementswet, verantwoorden de arresten hun beslissing niet naar recht.

Het middel is gegrond.

Dictum

Het Hof,

Vernietigt het bestreden arrest van 8 januari 2007 behalve in zoverre dit het hoger beroep ontvankelijk verklaart.

Vernietigt het bestreden arrest van 17 september 2007.

Beveelt dat van dit arrest melding wordt gemaakt op de kant van de vernietigde arresten.

Houdt de kosten aan en laat de beslissing daaromtrent aan de feitenrechter over.

Verwijst de aldus beperkte zaak naar het hof van beroep te Antwerpen.

(…)