Article

Noot, R.D.C.-T.B.H., 2008/2, p. 186

AGENTUUR
Zelfstandige bankagent - Niet-concurrentiebeding
Wanneer een niet-concurrentiebeding bepaalt dat de bankagent zich moet onthouden van concurrentie gedurende één jaar na de beëindiging van de overeenkomst met de bank in een straal van 12 km van de plaats waar hij zijn activiteiten uitoefent, betekent dit in casu een aanzienlijke overschrijding van het geografisch gebied waarop de handelsagentuur betrekking had. Gezien de wanverhouding tussen dit geografisch gebied en het belang van de bank, beantwoordt dit beding niet aan de vereisten van proportionaliteit en is het daarom nietig.
AGENCE COMMERCIALE
Agent de banque indépendant - Clause de non-concurrence
Lorsque la clause de non-concurrence stipule que l'agent de banque doit s'abstenir, pendant une année après la cessation du contrat avec la banque, de faire de la concurrence dans un rayon de 12 km de l'endroit où il exerce ses activités, cela représente en l'espèce un dépassement sensible du territoire géographique sur lequel portait l'agence commerciale. Vu le déséquilibre entre ce territoire géographique et l'intérêt de la banque, cette clause ne satisfait pas aux conditions de proportionnalité et c'est pourquoi elle est nulle.

In een zeer gelijkaardig arrest van dezelfde datum [1] dat eveneens betrekking had op een niet-concurrentiebeding opgelegd aan een zelfstandige bankagent, besloot het hof van beroep te Antwerpen, eveneens vijfde kamer, in dezelfde zin tot nietigheid van het beding en overwoog daarbij:

“In artikel 16 § 2 van het contract is een niet-concurrentiebeding opgenomen krachtens hetwelk de agent zich van concurrerende activiteiten moet onthouden in een periode van twee jaren na de beëindiging van de overeenkomst en dit binnen een straal van 25 kilometer rond de vestigingsplaats van de agent.

Deze vestigingsplaats was omschreven in artikel 1 van het contract: Gouvy/Limerle. Daarbuiten mocht de agent slechts occasioneel optreden.

(…)

Door het gebied waarin geen concurrentie zal mogen gevoerd worden na de beëindiging van de overeenkomst te bepalen op een geografisch gebied afgebakend door een straal van 25 kilometer rond de vestigingsplaats overschrijdt het beding in aanzienlijke mate het geografisch gebied waarop de handelsagentuur betrekking had.

Uit het overgelegde atlasplan blijkt dat in deze geografische omschrijving een groot deel van de provincie Luxemburg begrepen is en aldus een veelvoud omvat van het geografisch gebied dat de agent als werkterrein werd toevertrouwd.”

[1] Antwerpen 8 november 2007, 2006/AR/623, NV Axa Bank Belgium/BVBA Parmentier & Schaus en NV Record Bank.