Article

Hof van Cassatie, 23/02/2006, R.D.C.-T.B.H., 2006/5, p. 562

Hof van Cassatie 23 februari 2006

RECHTERLIJKE ORGANISATIE
Samenstelling van het rechtscollege - Rechtbank van koophandel - Vervanging van een lekenrechter door een advocaat - Voorwaarden
Bij toepassing van artikel 322 derde lid Ger.W. kan de verhinderde lekenrechter in de rechtbank van koophandel in de regel enkel worden vervangen door een plaatsvervangende lekenrechter. Enkel in het specifieke geval dat een lekenrechter onvoorzien afwezig is, kan de voorzitter van de rechtbank van koophandel een op het tableau van de Orde ingeschreven advocaat die ten minste dertig jaar oud is, aanwijzen om de verhinderde lekenrechter te vervangen.
ORGANISATION JUDICIAIRE
Composition du tribunal - Tribunal de commerce - Remplacement d'un juge consulaire par un avocat - Conditions
En application de l'article 322 troisième alinéa C. jud., le juge consulaire empêché au tribunal de commerce ne peut en règle être remplacé que par un juge consulaire suppléant. Ce n'est que dans le cas spécifique de l'absence inopinée d'un juge consulaire que le président du tribunal de commerce peut désigner un avocat âgé de trente ans au moins inscrit au tableau de l'Ordre, pour remplacer le juge consulaire empêché.

Maes e.a. / NV Geveke Industrial

Zet.: R. Boes (voorzitter), E. Waûters (afdelingsvoorzitter), Gh. Dhaeyer, J. de Codt en A. Fettweis (raadsheren)
O.M.: G. Dubrulle (advocaat-generaal)
Pl.: Mrs. H. Geinger en P. Wouters
I. Rechtspleging voor het Hof

Het cassatieberoep is gericht tegen twee vonnissen, op 28 april 2003 en 30 juni 2003 in hoger beroep gewezen door de rechtbank van koophandel te Brussel.

(…)

III. Beslissing van het Hof
Beoordeling van het middel

1. Artikel 322 derde lid van het Gerechtelijk Wetboek bepaalt dat:

- de verhinderde rechter in handelszaken wordt vervangen door een plaatsvervangend rechter in handelszaken;

- bij onvoorziene afwezigheid, de voorzitter van de rechtbank van koophandel een andere werkende of plaatsvervangende rechter in handelszaken, een rechter, of een plaatsvervangend rechter of een op het tableau van de Orde ingeschreven advocaat die ten minste dertig jaar oud is, kan aanwijzen om de verhinderde assessor te vervangen.

2. Uit deze bepaling volgt dat:

- de regeling verschillend is in het geval dat een rechter in handelszaken verhinderd is en in het geval dat hij onvoorzien afwezig is;

- de verhinderde assessor enkel kan worden vervangen door een plaatsvervangende assessor;

- enkel in het geval dat een assessor onvoorzien afwezig is, de voorzitter van de rechtbank van koophandel een op het tableau van de Orde ingeschreven advocaat die ten minste dertig jaar oud is, kan aanwijzen om de verhinderde assessor te vervangen.

3. Het middel voert enkel aan dat uit artikel 322 derde lid van het Gerechtelijk Wetboek volgt “dat de voorzitter de verhinderde rechter in handelszaken slechts zal kunnen vervangen door een advocaat die ten minste dertig jaar oud is en op het tableau van de orde is ingeschreven, in zoverre hij vaststelt dat alle werkende en plaatsvervangende rechters in handelszaken van de rechtbank verhinderd zijn”.

4. Het middel faalt naar recht.

(...)